Омбудсманът: Потресен съм от ставащото в Бобов дол

OFFNews Последна промяна на 28 май 2014 в 08:42 3870 7

Потресох се от това, което видях в Бобов дол и сезирах Инспекцията по труда, заяви националният омбудсман Константин Пенчев тази сутрин в студиото на Нова тв.

Той коментира упражняваният тормоз над хората от мините на Христо Ковачки, които са принудени да получават част от заплатите си под формата на ваучери, срещу които обаче могат да получават хранителни продукти в един единствен магазин - на Христо Ковачки. Щандовете на въпросния магазин почти постоянно са празни, а в деня, когато се очаква зареждане с месо, хората се нареждат пред вратите му на опашка от 3-4 ч. сутринта докато отвори.

Освен на глад миньорите от Бобов дол бяха подложени и на натиск от шефовете си да гласуват за БСП преди изборите. Резултатите категорично показаха, че те са се подчинили на "инструкциите".

"Нали се сещате, че когато стоите по 7 часа на опашка в магазина, не се сещате за човешки права. Държавата трябва да им помогне. Работодателят не е феодал. Не може така да унижава хората", възмути се националният омбудсман Константин Певчев.

Той бе категоричен, че ако става въпрос за ваучери, те би трябвало да важат за повече от един магазин.

Хората не се оплакват, защото ги плашат. Казват им, че ще затворят мината.

"Вие видяхте ли кой беше първият адвокат? Шефът на местния синдикат. Бях потресен", заяви още Пенчев.

"Говорим за задкулисие в политиката, но в икономиката е още по-голямо. Преуспели господа и госпожи се ползват с протекции при всяка власт, те са били близки с много, много правителства и много, много мнозинства. Не става дума, че съм си направил богатството, защото съм бизнесмен, а защото съм печелил обществени поръчки", каза още той.

Пенчев бе категоричен, че не само трябва да се запази възможността за преференциално гласуване, а даже, че преференцията трябва да е задължиелна.

"Само по този начин да работим – това е пътят към демокрацията и нека като напишем едни правила, да ги спазваме, да не казваме, че била станала грешка – народът е мъдър, не е глупак, гражданите не са дебили", коментира той твърденията, че пренарежданията на листи са плод на грешка.

Призива на Илияна Йотова от БСП към избрания на мястото на Сергей Станишев 15-и в листата на левицата 27-годишен Момчил Ненков да се откаже, защото "Европейският парламент не е училище" омбудсманът коментира с думите: "Не бих имал самочувствието да кажа на който и да е млад човек, че съм по-умен от него".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2014 в 20:52

Вярно го каза-нищо не последва! В тая държава(кучета я яли,според фъртуната Йотова) ,нищо и никога няма да е наред! Бедните румънци направиха ,ама точно най-сигурното нещо,което да им открие пътят към света,а Ние...седяхме приведени ,докато Те обезглавяваха ламята. Не знам защо севъзмущавате,щом във вашият свят да се дава мандат на комунистически издънки със син,червен,националистически или безхаберен цвят и това е нормално за Вас! За революция е късно,уви! Или си събирайте парцалите,или си ги налягайте...или пък всемете се реформирайте,като Пръмова,ама наистина! Намерете начин да се откриете като общество,такова,което да има идея защо и как да си отстои ТАТКОВИНАТА! Иначе,да ревете за бедните миньорчета,е като оная реклама,в която обикновено облечен мъж пада на пътя,сякаш има сърдечна атака...и всички го подминават! Същият,но облечен като принц пада на същото място...всички хукват да помагат! Е...кои сте? Не чакам отговор!

28.05 2014 в 12:15

Празна Мара тъпан била! Като ми пееш, Пенке ле, кой ли ми те слуша? Дрънкало нещастно!!! Ибрикчия на измисления цар. Да се маха от това място! Да бъде закрита тази длъжност веднъж завинаги. Та този няма никакви права, освен това да приказва неразбрано разни работи. Както каза един колега, през курумбашев им е на властта, какво говори това чучело. За какво изобщо служи това чудо, дето дори не се знае какво значи на български?
Тишо, напълно си прав - това е комунизъм! Дръж хората гладни, за да са послушни! Не за комунистите - за султан ще гласуват, къде гладни да ходят!
Поздрав!

28.05 2014 в 11:48

Нищо съществено не е станало. Просто са построили комунизма. :)

Честито на гласувалите за турцо-комунистите и тяхната патерица атака.

28.05 2014 в 11:07

Комунистите ГАС пикаят!
Пояснение: Те никога НЕ са били нито комунисти, нито социалисти! Те са просто откровена шайка ПРЕСТЪПНИЦИ, докопващи се до властта чрез една бира и две кебапчета.

28.05 2014 в 10:43

Омбудсманът трябва да призовава главният прокурор Цацаров и НАП да назначат ревизия на всички фирми на Ковачки, който отдавна трябва да си го отнесе. Едва ли, обаче, тъй като точно НАП вчера му разсрочи дългове за 40 млн. лв.

28.05 2014 в 10:41

Когато го чуя този човек, се усеща че са останали още нормални и кадърни хора в тази държава.

Изключително контрастира с некадърниците в НС тази сутрин.

28.05 2014 в 10:20

"Призива на Илияна Йотова от БСП към избрания на мястото на Сергей Станишев 15-и в листата на левицата 27-годишен Момчил Ненков да се откаже, защото "Европейският парламент не е училище" омбудсманът коментира с думите: "Не бих имал самочувствието да кажа на който и да е млад човек, че съм по-умен от него".

Не си представям по-тъпо и нагло същество от тази топка мас.
Даже не се сеща, че младежът има образование, написал е 2 книги на 27 годишна възраст. Тя с какво беше събрала "опит"? Не е ли от няколко легла в годините, когато не трупаше за сланина.