Омбудсманът: Потресен съм от ставащото в Бобов дол

OFFNews 28 май 2014 в 08:42 4449 7

Потресох се от това, което видях в Бобов дол и сезирах Инспекцията по труда, заяви националният омбудсман Константин Пенчев тази сутрин в студиото на Нова тв.

Той коментира упражняваният тормоз над хората от мините на Христо Ковачки, които са принудени да получават част от заплатите си под формата на ваучери, срещу които обаче могат да получават хранителни продукти в един единствен магазин - на Христо Ковачки. Щандовете на въпросния магазин почти постоянно са празни, а в деня, когато се очаква зареждане с месо, хората се нареждат пред вратите му на опашка от 3-4 ч. сутринта докато отвори.

Освен на глад миньорите от Бобов дол бяха подложени и на натиск от шефовете си да гласуват за БСП преди изборите. Резултатите категорично показаха, че те са се подчинили на "инструкциите".

"Нали се сещате, че когато стоите по 7 часа на опашка в магазина, не се сещате за човешки права. Държавата трябва да им помогне. Работодателят не е феодал. Не може така да унижава хората", възмути се националният омбудсман Константин Певчев.

Той бе категоричен, че ако става въпрос за ваучери, те би трябвало да важат за повече от един магазин.

Хората не се оплакват, защото ги плашат. Казват им, че ще затворят мината.

"Вие видяхте ли кой беше първият адвокат? Шефът на местния синдикат. Бях потресен", заяви още Пенчев.

"Говорим за задкулисие в политиката, но в икономиката е още по-голямо. Преуспели господа и госпожи се ползват с протекции при всяка власт, те са били близки с много, много правителства и много, много мнозинства. Не става дума, че съм си направил богатството, защото съм бизнесмен, а защото съм печелил обществени поръчки", каза още той.

Пенчев бе категоричен, че не само трябва да се запази възможността за преференциално гласуване, а даже, че преференцията трябва да е задължиелна.

"Само по този начин да работим – това е пътят към демокрацията и нека като напишем едни правила, да ги спазваме, да не казваме, че била станала грешка – народът е мъдър, не е глупак, гражданите не са дебили", коментира той твърденията, че пренарежданията на листи са плод на грешка.

Призива на Илияна Йотова от БСП към избрания на мястото на Сергей Станишев 15-и в листата на левицата 27-годишен Момчил Ненков да се откаже, защото "Европейският парламент не е училище" омбудсманът коментира с думите: "Не бих имал самочувствието да кажа на който и да е млад човек, че съм по-умен от него".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови