НОИ разсрочи 41 млн. дългове на Ковачки

Александра Маркарян, Нели Чолашка Последна промяна на 27 май 2014 в 16:04 27852 30

Държавата се отблагодари на Христо Ковачки за гласуването "под строй" на миньорите от Бобов дол за БСП, като разсрочи дълговете му, които са в размер на 41 милиона лева.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт взе решението за разсрочване задълженията на "Въгледобив Бобов дол”.

Два часа след решението то бе огласено официално от пресцентъра на НОИ. В съобщението няма и една дума за мотивите.

Предложението е било направено в експресен порядък след приключване на изборите за Европейски парламент.

То трябва да бъде потвърдено и от НАП, преди да стане факт, но вероятността приходната агенция да го осуети клони към нула.

41 млн. лв. са задълженията на предприятието към държавата за осигурителни вноски.

Миньорите от Бобов дол бяха подложени на натиск от началниците си да подкрепят правителството като гласуват за БСП на изборите за Европейски парламент, показа разследване на Нова телевизия, която излъчи и запис от скандалния инструктаж. Тази подкрепа щяла да им гарантира работата, редовно превеждане на аванс и заплати, инвестиции в мината.

"Ако не подкрепим "Коалиция за България", след това може да станем всичките в заеми", казва началникът.

"25-и, неделя, ще има избори. Тази седмица ще се дават и заплати. Значи, това означава, че е добре да се работи с правителството, да кажем", се чува още от записа.

Срещу миньорите дори беше проведена наказателна акция.

Единственият магазин в Бобов дол (отново на Ковачки), от който те могат да пазаруват срещу ваучери (те получават част от заплатата си под формата на ваучери) бе опразнен.

В гражданската платформа "За честни избори" бе описана и схемата: "При неподчинение на инструкциите за гласуване за правилната партия и резултат в общината, различен от "поръчания", магазините се опразват", написа подалият сигнала.

На фона на всичко това едва ли резултатите от изборите в Бобов дол изненадаха някого - БСП спечели 1700 гласа, двойно повече от ГЕРБ, които имат 800 гласа.

Ден след изборите доскорошната зам.-председателка на ЛИДЕР и майка на невлизащата в Европейския парламент кандидат-депутатка Достена Лаверн Мария Пиргова съвсем откровено и без никакво смущение призна публично за оказвания натиск над миньорите.

Според нея натискът не бил нарушение, това бил нормалният език, на който се говорело с миньорите, защото те не били интелигенция.

Ето част от изказванията й:

„Вие миньор виждали ли сте как чете вестници? Аз обиждам, разбира се, тези хора нямат никакво време да се справят, на тях им се обяснява. Защо се води предизборна кампания? Някой отива при интелигенцията, това е интелигенция, която е много информирана и на нея и се казва – хора, гласувайте вляво, защото това и това.“

„Искам да ви кажа, че пред различни социални групи се агитира различно.“

„Не може да няма усещане за натиск на работодателите върху работниците и това е повсеместно, защото при такава бедност, при такава безработица, каквато е в България, не можем да очакваме свобода и демокрация. Това е логично.“

Безмълвни

Нито един държавник и синдикалист не се осмели да коментира решението на надзора на НОИ пред OFFNews.

Социалният министър Хасан Адемов обясни, че не е бил на заседанието на Назора на НОИ, защото е в болница.

Питайте Надзора на НОИ, това е тяхно решение, отговориха от пресцентровете на социалното и на финансовото министерство, които имат представители в Надзорния съвет на НОИ.

„Това не е опрощаване, а разсрочване на дълг“, каза Ася Гонева КНСБ. Това, по думите й, било "нормална практика".

Не съм бил на заседанието, каза Димитър Бранков от БСК и също затвори.

Председателят на БСК Божидар Данев също отказа да коментира, защото също бил в чужбина и не бил запознат с мотивите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2014 в 15:40

Е добре де МИНЬОР, защо не ходите да пазарувате другаде? Ваучери за храна се приемат във всеки хипермаркет! Нещо не мога да разбера какво става.

28.05 2014 в 10:31

ли ви е ясно, че НОИ разсрочва нашите пари

28.05 2014 в 10:08

Aз искам да попитам какво ще стане с осигуровките за пенсии на миньорите, ако Ковачки изчезне от България като братя Галеви или ако вземе та умре.Кой ще е отговорен тогава за осигуровките на хората? Задавате ли си тоя въпрос или ако се приеме закон за фалит и фирмата му по-съвсем законен начин фалира?

27.05 2014 в 23:42

В САЩ някога такива "работодатели"са ги овъргалвали в катран и перушина.f

27.05 2014 в 22:37

7,62

27.05 2014 в 22:28

ТАКА ТРЯБВА..... ЗАЩОТО САМО 2,7 % УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНЦИИТЕ,.....НЯМА ОТКЪДЕ ДРУГАРИ ПЕНСИОНЕРИ!

27.05 2014 в 20:55

България просто слугува на еврейския кагал.Всичкия бизнес в страната се върти от евреи.Те са големия проблем за Европа.Разсистите евреи глобално клатят икономиката ,грабят и онищожават народите и заселват Европа с неевропейско мангалско население.Омръзнаха ни свинете евреи

27.05 2014 в 20:47

дорогой товарищ вольгапутин(БНР),силно се надявам че в събота ще направиш на пух и прах тези, дето купуваха миньорски гласове,както и този назначен соц.капиталист ,затова ,че не им плаща заплати ,а техните майки и бащи от-бава под закрилата на любимото ти комун.правителство.не се съмнявам в будната ти съвест.ха оставете малко в почивка Украйна, с твоя сиамски идеологически брат иво христов.изпращам за теб, достенчето и калинчето един камион салфетки ,като плачкате за Европа да не наводните МОЕТО радио,в което сте се нагнездили с комун.нечия протекция.

27.05 2014 в 20:22

Нали ще взима лиценз за влаков превозвач и ще купува БДЖ поне частично и всики ще му бъдем роби....събира пари човека.....