Пиргова победа

Владимир Йончев 27 май 2014 в 19:19 63978 35

Доц. Мария Пиргова
Доц. Мария Пиргова

Ако мен питате КОЙ е победителят на тези избори, ще ви кажа - Мария Пиргова.

Не, ГЕРБ, не ДПС, а тезата на преподавателката по политология в Софийския университет, че с народа така се действа - остава се гладен, докато не гласува за когото трябва.

Гледам данните от моя град Радомир. Там никога не е имало нито един турчин, а циганите са малко в сравнение с който и да е град. Размазващи резултати за ДПС. Не само в махалата (която пак казвам не е никак голяма), а и в моя квартал, където циганин с лупа не можеш да намериш.

Радомир вероятно е най-индустриалният град. Разбира се, има теоретична възможност пролетариатът да е харесал Делян Пеевски или неочаквано да е припознал за свой застъпник в Европа Илхан Кючюк. Но някак си по-вероятно ми се струва, че и там сценката е била като в Бобов дол, само че с друг закупчик.

В Пирговата, както и в Пировата победа, победители няма.

Най-големият губещ е дъщерята на Пиргова - Достена Лаверн. Дали майката като бивш зам.-председател на ЛИДЕР е имала участие в договорката Ковачки да агитира за БСП, няма как да знаем. Но който и да е правил договорката, от нея изгърмя дъщерята. В Кюстендил и Бобов дол са най-много от преференциите 15/15, с които никому неизвестният Момчил Неков я измести от листата.

Или тарторите са объркали инструктажа, или миньорите са се оказали много по-интелигентни, отколкото Пиргова ги смята (Миньорите не са интелигенция, с тях така се работи) и са й спретнали уникален номер.

Другият голям губещ е БСП.

В продължение на години напред тя ще отмира по естествен път. Сред младите до 30 г. Столетницата печели едва 10%, почти целия си вот набира във възрастовата група на над 60 годишните. Там гласоподавателите са много повече, а 37% от тях гласуват за БСП.

Какво означава това за в бъдеще? На година умират около 110 хил. българи, повечето на възраст над 60 г. С други думи БСП губи около 37 хил. души от потенциалния си електорат по естествен път. В електорална възраст влизат около 70 хил. души, сред които около 7 хил. са вероятни избиратели на БСП. Така БСП губи по около 30 хил. гласоподаватели годишно или 120 000 между редовни парламентарни избори. Не е малко на фона на останалите й 435 хил. избиратели.

Голяма част от младите и мислещи хора, които видяха в БСП алтернатива на ГЕРБ и гласуваха за нея през 2013 г., жестоко съжалиха за това. Едва ли някой от тях беше гласувал, за да бъде избран Делян Пеевски за председател на ДАНС.

След случая Бобов дол, наглата кампания за купуване на гласове и още по-наглото й морално оправдаване от Мария Пиргова, вероятността Столетницата да привлече младежи под полата си намалява още.

Без перспектива за власт от БСП вероятно малко по-малко ще започнат да бягат кариеристите, които и сега от ДПС не могат да се доредят до пост, мишките, които винаги напускат първи потъващия кораб, а на тяхно място вероятно ще се появи ляв спасител, който да разцепи партията на истинска и менте, с което да закотви и двете около 4-те процента.

Вероятно ще кажете, че злорадствам, но не е така. БСП е единствената силна партия в България, в която все още има процедури, чрез които да се чуе мнението на обикновения й член. В периоди на популизъм и всеобща месианска лудост това е една от малкото гаранции на демокрацията.

Но една и съща стойност за БСП ли имат червеният другар, който е гласувал преференциално за Сашо Симов (колебаейки се дали не обижда така Станишев) и щастливият мургав брат от Кюстендил, който за 30 лева е зачертал 15/15, без даже да се опита да разбере как се гласува?

От Пирговата победа губи и ДПС

В БСП вече разбраха, че сексуалният им (Пардон! Коалиционният) им партньор ги изсмуква и убива като Черната вдовица. ДПС изсмука и уби НДСВ, които от 52% (с откраднатите им от менте НДСВ-тата гласове) се сринаха до 0,9.

Вървят слухове, че скоро и ГЕРБ ще се порадват на техниките й. Както, апропо, правеха между 2009 и 2012 г., когато ДПС само формално го играеше опозиция, а всъщност гласуваше с ГЕРБ. Но даже Бойко Борисов да направи тази приписвана му от Бареков перверзия, ще му е за последно. После няма да останат партии за изсмукване.

А всъщност гласоподавателите на ДПС не са чак толкова много - 400 - 400 и малко хиляди, което е 11-12% на фона на реалните 3 800 000, които излизат да гласуват след касетата на Доган.

Но най-големият губещ

са студентите на доц. Пиргова.

Ето какво написа във фейсбука ни една нейна студентка под статията "Миньорите не са интелигенция, с тях така се работи":

А аз да отговоря на въпроса дали доц. Пиргова учи бъдещите политолози НА ТОВА с едно гигантско "ДА". В нейн час са ми избивали сълзи от убедеността в правотата на тези й интерпретации, които на езика на точната наука като физиката например, се равняват на оспорване на съществуването на гравитацията... Демагогията убива не само мозъчни клетки, но и човечността у човеците.

Сега разбирате ли защо протестираха студентите?

А защо проф. Илчев държи доц. Пиргова в Университета, за да промива мозъците на децата?

Отговорът е същият като на въпроса:

Защо държавата разсрочи (а на практика опрости) 41 млн. лв. на Ковачки?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews