Министърът на отбраната: МиГ-29 няма да бъдат приземени

OFFNews 15 юни 2021 в 17:17 2831 0

Самолетите МиГ-29 няма да бъдат приземени заради инцидента с изтребителя, при който на 9 юни край Шабла загина майор Валентин Терзиев. Това обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов, която заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с личния състав на авиобаза "Граф Игнатиево".

Министърът обясни, че самолетите са в своя жизнен цикъл, имат договор за поддръжка и тяхната експлоатация ще продължи. Ще се търси и вариант за подписване на контракт за удължаване на ресурса след изтичане на сегашното споразумение за поддръжка на самолетите.

След гибелта на майор Терзиев съпругата му Димитрина Попова публикува гневен пост във Фейсбук, в който пожела кураж и отправи призив към колегите на Терзиев.

"Кураж и на всички колеги на Терзо - не спирайте да летите, макар и на осигурените ви счупени самолети и осигуреното ви безумно малко и недостатъчно летателно време, защото "Това сте вие!" - безстрашните мъже на честта. До идването на новите "самолети на хартия" има още много дълго време", написа вдовицата на загиналия пилот.

Думите й за "счупените самолети" веднага бяха опровергани от командира на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев, който обяви, че МиГ-29 са "изправни самолети" и че дори липсата на капачка на гумата води да това изтребителят да не излети. А всяко говорене, че са остарели е спекулация, защото се поддържат в перфектно състояние.

По време на днешната среща с министър Панайотов и адмирал Ефтимов пилотите са поставили редица въпроси във връзка с удължаване на ресурса на самолетите и възможностите за увеличение на броя на часовете за подготовка.

От думите на адмирала стана ясно, че операцията по издирването на черната кутия за катастрофиралия МиГ-29 на майор Терзиев е спряна заради лошите метеорологични условия, но Военноморските сили ще я подновят веднага след като времето позволи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!