Министър от ДПС е подарил част от Пирин на офшорна фирма

Offnews Последна промяна на 27 август 2014 в 13:27 23098 12

Станислав Атанасов
Бившият екоминистър Станислав Атанасов беше назначен на 19 юни, само месец преди оставката на правителството на Пламен Орешарски на 23 юли.

В последните дни от управлението на предишното правителство държавата е позволила на офшорна фирма да изгради нов лифт в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост.

За това алармира Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". 

Природозащитниците вече са сезирали новия министър на околната среда и водите Светлана Жекова да отмени тези престъпни злоупотреби с държавна собственост в Национален парк Пирин, извършени от предишния екоминистър - Станислав Анастасов (ДПС) от правителството на Пламен Орешарски.

В писмо от 4 август 2014 г. ексминистър Анастасов признава на офшорната фирма „Маренго трейдинг“ сервитутно право върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско. Според "За да остане природа в България" замисълът е чрез процедурата за подмяна на 3-седалковия лифт офшорната фирма да придобие завинаги вещни права върху част от Национален парк Пирин, каквито досега на практика е нямала.

Въпросният 3-седалков лифт е приватизиран от концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД през 2002 г. Впоследствие „Юлен“ АД го продава на „Маренго трейдинг“ без сервитутно право и без право на строеж. В същото време, теренът под лифта е част от концесионната площ от 995,5 декара, която е предоставена от държавата на „Юлен“ АД, и предоставянето й на трета страна нарушава концесията.

Ексминистър Анастасов разрешава строежа на новия лифт само с уведомително писмо. Това е нарушение на закона за биологичното разнообразие и закона за опазване на околната среда и се прави с цел избягване на съдебен контрол от гражданите, твърдят еколозите.

Коалицията „За да остане природа в България“ призовава новия екоминистър Светлана Жекова да отмени действията на предшественика си и да информира прокуратура за потенциалното престъпление. Държавата трябва веднага да пристъпи към издаването на актове за държавна собственост на всички съоръжения в ски зона Банско, с цел предотвратяване на нови злоупотреби, призовават природозащитниците.

Новият екоминистър трябва да назначи комисии за контрол по изпълнение на концесионния договор и последващ контрол върху прилагането на решението по Оценка за въздействие върху околната среда за ски-зона Банско, с което държавата веднъж завинаги да прекрати опитите на концесионера да узаконява незаконното застрояване в Национален парк Пирин, настояват природозащитниците.

Адвокати, които OFFNews потърси, коментираха, че притесненията изглеждат пресилени, защото никой не може да се разпорежда с територията на Национален парк „Пирин“, защото той е изключителна държавна собственост и такова разпореждане ще е нищожно. Според тях не става въпрос за строеж на нов лифт, а за реконструкция на стар. За това трябва да има право на строеж и съответно сервитут, а реконструкцията на съществуващия лифт в старите му параметри нито води до нарушаване на собствеността на държавата, нито нарушава концесионния договор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2014 в 18:43

Само да попитам щом лфтът е придобит с процедура от държавата ( т.е е купен от държавата) със сигурност има право на строеж, сервитут и право на собственост. Значи кой е некадърен в случаят? Редакторите на сайта че не проверяват достоверността на информацията, Хората които вярват като овце на всичко написано в интернет или За да остане природа в България??

27.08 2014 в 16:51

Tova ne beshe li toq s falshivata diploma! Prosto e varnal uslugata na teq deto go napraviha ministar za edin mesec!

27.08 2014 в 16:32

Ейййййй, тия "Зелените" отново лъжат на парцали!!! Става въпрос за подмяна на старата тройка на писта Балканиада на Шилигарника с нов 6 седалков лифт. Старият лифт е от 86г. и е правен за младежката универсиада!!! На 30-годишен лифт ли да се дундуркаме?!?!

Rage skiers

27.08 2014 в 16:15

Заглавието на статията според мен е некоректно. Това напомня като медията ПИК с техните БОМБА и СВРЪХ ЕКСКЛУЗИВНО. Въпросните “За да остане природа в България” са дъщерни на Тома Белев, който пък нелигитимно използва аудиторията си без законови норми. Защо той е още на позиция председател на Асоцията на парковете? Има дори заведено дело за него. Банско е рай за чужденци и това трябва веднъж завинаги да се разбере от всички нас като българи! Трябва да влизат чуждестранни пари при нас. Не може всичко да мразим и хейтим. Аз като нормален български гражданин не виждам нищо лошо да се обнови лифта с по-голям капацитет. Имаха проблем с опашките и е хубаво да се увеличи потока там.

27.08 2014 в 15:33

Абсолютно подкрепям развитието на туризма ни. Сърбия започна да ни изпреварва заради подобни манипулации. Бабин зуб стана добър курорт и започна да изкушава много чужденци, от което страната ни губи.

27.08 2014 в 15:19

Дани, лошо няма да се развива туризма,
но трябва да има някакси цялостна концепция.
Не е нормално да правиш лифт за 9000 човека,
после да направиш 45000 леглова база и да викаш,
ми сега трябва да направим по-голям лифт.
На всичкото отгоре да не спазваш концесията
и да не искаш да си плащаш за сервитут и т.н.

27.08 2014 в 15:16

По тихо, за да не събудим прокуратурата!!!

27.08 2014 в 15:01

Скоро така ще ви подарим на отвъдното, че няма да ви се повярва костюмарчета.

27.08 2014 в 14:43

Аз пък независимо от провокациите, които се изтъпанчват от определени персони, съм на мнение, че туризмът в България трябва да се развива и това е добре за икономиката ни.

27.08 2014 в 14:42

-"За милиони няма закони, за кокошка няма прошка" лалалалала :)