Меги Дерм стана приемна майка, стяга къща за още няколко деца

OFFNews 28 ноември 2013 в 10:25 27678 16

Меги Дерменджиева

Къщата във Владая още не е готова. Прилича по-скоро на строителна площадка, отколкото на семеен дом. Сред работниците е и симпатична русокоса дама, която не се притеснява да работи наред с мъжете. Защото всяка една летва, която ще пренесе, всеки избор на цвят, е онова, за което е мечтала от дълги години. Защото това ще бъде не просто нейният дом, а домът на няколко деца и дузина кучета. Добре дошли в дома на Миглена Дерменджиева, позната ни като Меги Дерм.

 По времето, когато е управител на нощни клубове в Германия, не е предполагала, че само след няколко години ще ремонтира къща в околностите на София. Самата тя признава, че тогава е завладяна от нощен живот, мисъл за пари, обикаляне по скъпи курорти и безкраен купон.

Докато не попада в Африка. Там животът й се преобръща, виждайки десетки бедни деца. Решава, че не може да живее повече така и необходима промяна.

 През 2007 г. тя започва да се грижи за 8-годишния тогава Божидар от дом за сираци в родния й Ямбол. След известно време подава документи за осиновяването му и днес Боби ни посреща в къщата във Владая. Той вече е на 14 г. От началото на годината Меги Дерм е и приемна майка на 3-годишно момиченце. Плановете й да вземе още няколко деца. Именно това е причината, поради която тече и усиленият ремонт. А къщата ще се казва "Нашата детска къща". Целта на Меги е тя да се превърне в място, където и други деца, лишени от родителски грижи, да им идват на гости и да учат.

“Докато стана на 60, мога да отгледам поне 100 деца", с усмивка пресмята тя.

 За да стане приемен родител, Меги е минала обучение. В момента всеки месец се среща с други приемни родители, за да обменят опит.

 Тя и децата ще се разполагат на втория и третия етаж. Първият ще се обитава от дузина бездомни кучета, които Меги и децата спасяват.

 “Повечето са били изхвърлени и сме ги намирали на улицата в безпомощно състояние. Прибираме ги и ги лекуваме”, обяснява ни тя, докато ни отваря специалната стая, отделена за тях. Те все още не са настанени там, а са навън. Дели ни една врата. В момента, в който виждат Меги, залепят муцуни на стъклото.

 В лечението е включен и Боби, добавя още Меги. По думите й е много важно децата да растат обградени с животни. По този начин се учат да даряват грижи и обич, както на други същества, така и помежду си.

 Всеки може да подкрепи кампанията в помощ на приемната грижа "Приеми дете. Създай бъдеще!" чрез SMS с текст DMS DETE на кратък номер 17 777 (на цена 1,20 лв. с ДДС), с дарение по банков път на сметката на кампанията IBAN BG13UNCR76301078951570, онлайн на http://nmd.bg/campaigns/priemi-dete-sazday-badeshte/, както и в специалните касички във всеки Мтел магазин в страната.

 Проектът „Приеми дете. Създай бъдеще” се осъществява от Мтел за втора поредна година в партньорство с Национална мрежа за децата. През 2013 година Мобилтел осигури финансова помощ на най-малко 200 деца в приемни семейства в България. Сумата, която телекомът дарява за дете, е в размер на 200 лева и се предоставя еднократно на приемните родители. 300 лева е предвидената сума за дете с увреждане. С тази подкрепа Мтел цели да подпомогне приемните семейства в посрещането на първоначалните нужди на децата при тяхното настаняване в новия им дом. Тази необходимост е посочена от самите приемни родители като приоритет в рамките на специално проучване, проведено в края на 2012 година.

Благодарение на първото издание на проекта „Приеми дете. Създай бъдеще”, 100 приемни семейства получиха през 2012 година допълнителна финансова помощ от Мтел.

Партньори на програмата са Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция за закрила на детето, вестник Сега и Нетинфо.

Повече за проекта на http://nmd.bg/campaigns/priemi-dete-sazday-badeshte/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!