Мъж съди България в Страсбург заради сгрешени изследвания

Последна промяна на 09 ноември 2014 в 10:22 4206 3

Пловдивчанин заведе дело срещу България в съда в Страсбург за това, че в страната няма единни стандарти при вземането и отчитането на кръвни проби, съобщи Нова телевизия.

Преди 8 години Георги Шушутев разбира случайно, че е носител на хроничен вирусен хепатит. Той се подлага на скъпоструващо лечение във ВМА – София, където лекарите успяват да го излекуват.

За да се увери, че е напълно здрав, Шушутев се изследва в частна лаборатория в Пловдив. Резултатите обаче показват, че вирусът не е унищожен.

Бях почти до припадък. Просто не можех да повярва, че 75 000 копия в рамките на една седмица. Само по себе си е невъзможно за една седмица с лечение с медикаменти от нула до 75 000. започнах спешно да търся познати от Турция, за да проуча как е пазарът с черния дроб въобще и колко струва операцията, разказва пациентът.

В отчаянието си той решил да се подложи на чернодробна трансплантация в Израел или Турция, където му поискали над 100 000 долара. Преди да пристъпи към операцията обаче, Шушутев решил да се изследва в още две лаборатории, една от които в Германия. Резултатите и от двете лаборатории са отрицателни.

От лабораторията в Пловдив обаче са категорични, че не са допуснали грешка в изследванията на Шушутев.

Мъжът решава да съди лабораторията в Пловдив, но губи делото, защото не може да докаже къде е грешката.

При заведен иск за 2000 лева бях осъден да платя 4160 лева за хонорари на адвокатите на лабораторията, обяснява той.

Най-странното е, че съдът прие, че има грешка. Не може в такава ситуация да се очаква да доказваме точно къде във веригата е грешката – дали консумативите в лабораторията, дали в техниката, дали в човешкия фактор е довел до грешния резултат, коментира председателят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека Михаил Екимджиев.

Георги Шушутев казва, че съди България не само заради липсата на справедливо правосъдие, но и заради липсата на единни критерии при вземане и последвало разчитане на кръвни проби.

Това е психологически стрес. Ти започваш да виждаш края на живота си. Парите не са важни за мен. За мен е важно първо хората, на които им предстои да правят изследвания, тепърва да избегнат моята участ. Да избегнат моите грижи и моите стресове, допълва Шушутев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2014 в 11:37

Точно така, много правилно е действал човека. Не трябва да си мълчим, а да си търсим правата до дупка. Сега съдят държавата и така осигоряваме работа и комисионни за съда, прокуратура и аджокати, но в един момент държавата ще се усети да промени системата и то тогава когато почне съда да съди на практика себе си и своите колеги. Дерзайте граждани. Всеки път започва с една малка крачка. Търсете си правата, ако трябва и в Страсбург.

09.11 2014 в 11:30

След таи нечленоразделна реч няма и да чета повече , кретени !
Абе то кое да хвана да цитирам, кое, боклуци, които журналисти се пишат !
"Бях почти до припадък. Просто не можех да повярва, че 75 000 копия в рамките на една седмица. Само по себе си е невъзможно за една седмица с лечение с медикаменти от нула до 75 000. започнах спешно да търся познати от Турция, за да проуча как е пазарът с черния дроб въобще и колко струва операцията, разказва пациентът."

09.11 2014 в 10:57

този защо се прави на ударен, ще тръгне да търси трансплантации и прочие само след едно лабораторно изследване, тези да ги разправя на някой друг, всеки с малко мозък ще си направи поне няколко за да е сигурен, винаги е възможно да се случат грешки - и човешки и от апарата никой не е застрахова и това всеки трябва да го има предвид и за сериозни неща да се изследва по няколко пъти.