Съдът в Страсбург задължи Google да трие лични данни от търсачката си

Николаос Цитиридис 14 май 2014 в 12:13 4385 0

Европейският съд в Страсбург задължи Google да изтрие резултат от търсачката си, който нарушава закона за личните данни на Европейския съюз. Решението се превърна в прецедент, тъй като по този начин компанията ще бъде задължена да премахва лични данни, ако това ѝ бъде поискано от всеки един гражданин на ЕС. 

Решението на съда в Страсбург е във връзка с дело срещу Google, започнало през 2010 година. Тогава идпанецът Марио Гонзалес подал жалба в испанската Агенция за защита на данните (AEPD) с искане да се премахне резултат в търсачката с негови лични данни в статия на испанския всекидневник "La Vanguardia".

Испанската агенция за защита на личните данни задъжила Google да премахне резултатите, но от американската компания обжалват това решение пред испанския висш съд.

Делото е разгледано и от европейския съд за правата на човека в Страсбург, който на 13 май тази година постанови, че Google трябва да премахне резултатите на Гонзалес, които нарушават закона за личните данни в ЕС.

"Това е разочароващо решение за интернет търсачките и публикуващите информация в интернет като цяло", заяви говорител на Google пред онлайн изданието CNET след делото. От компанията заявиха, че са изненадани и ще бъде отделено време да се анализират последствията от решението и следващите си стъпки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови