Машините с надпис ''Дневникът е подправен'' не са били хакнати

OFFNews 27 октомври 2022 в 19:25 3675 1

Дневникът е подправен

Снимка Facebook

Повредена машина в деня на вота

Надписът „Дневникът е подправен“, изписан на машините за гласуване, не е в следствие от външна намеса. Това е заключението на работна група от експерти на Централната избирателна комисия, Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология.

Работната група е сформирана непосредствено след изборите на 2 октомври, за да открие причините за изписване надписа „Дневникът е подправен“ при седем машини за гласуване в деня на вота.

"Експертите категорично установиха, че върху машините няма опит за външна намеса" - обявиха днес от Министерството на електронното управление.

"Надписът „Дневникът е подправен“ е доказателство, че защитата на софтуера на машините за гласуване е сработила. „Дневникът е подправен“ фигурира в каталога от грешки на софтуерния продукт, установени в процеса на удостоверяване на машините за гласуване, който извърши Министерство на електронното управление съвместно с Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология" - съобщават от пресцентъра на МЕУ.

"Надписът „Дневникът е подправен“ е изписан само на седем от близо дванайсетте хиляди машини са гласуване. Причина за възникване на подобна грешка може да е разместване на флашките в слотовете на машината, дефектни флаш-памети, дефект в USB слотовете, неправилно изключване на машините по време на работа и др." - твърдят още от Министерството на електронното управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков