Майките от инициативата 'Системата ни убива' отново на протест

OFFNews 01 юни 2019 в 15:22 3050 0

Майките от инициативата "Системата ни убива" протестираха в София с нови искания, съобщава БНР. Те настояват да не бъдат отнемат деца от семействата им, както и да бъдат уеднаквени месечните помощи за деца, отглеждани от роднини и от приемни семейства. За да стане това, са необходими само законови промени, а не повече пари, категорични са майките, които се събраха пред Министерския съвет, след което проведоха и шествие до парламента.

Майките от “Системата ни убива” не изключват възстановяване на палатковия лагер зад парламента. Това стана ясно по време на шествието им от Министерския съвет към Народното събрание. На 1 юни те поискаха съдът да не отнема неправомерно деца от родителите им, както и еднакви месечни помощи за деца, отглеждани от роднини и от приемни семейства.

Родителите поискаха от парламента да се направят нужните законодателни промени, които този път не се отнасят до пари, а единствено до нормативни текстове, или, както каза тази майка.

"Абсолютно сме готови на всякакви мерки, но в момента има диалог с управляващите. На този етап от миналата седмица са готови да приемат нашите искания, за момента не планираме, но ако нещата не станат така, както ние искаме, ще опънем палатките, да".

След като шестваха до Народното събрание, родителите и техните деца отидоха зад сградата, на мястото, където бе опъната протестната палатка преди около година, сега обаче количката със скелет, който изобразяваше смъртта, я няма. Първо, защото сред родителите, както чухме, има надежда гласът им да бъде чут и второ, защото е първи юни и децата имат празник. Още повече, че в компанията има и рожденник. Сега всички ядат торта и се радват на игрите, които могат да се играят тук, на тревата, с различни топки и балони.

Пред "Хоризонт" Валентина Казанджиева от "Системата ни убива" обясни, че в много от случаите, когато дете е отнето неправомерно, след това съдът го връща в семейството, но то е преживяло ужаса да живее на различни места.

"Взимат ги, преживяват целият ужас на паника, на неизвестност, не могат да разберат какво им се случва и след това съдът ги връща. За мен лично, недопустима грешка, когато се касае за дете".

От "Системата ни убива" искат и равни месечни помощи за деца, които се отглеждат от свои роднини, най-често баба и дядо, както и от приемни семейства.

"При децата, които се отглеждат в роднинска среда, по закон е до 200 лева мисля или 198. Същевременно приемните семейства законът предоставя помощ около триста лева на дете извън заплатата, която се заплаща".

Шествието се отправи към Народното събрание без да има проблеми с движението по булевард "Цар Освободител". Събрали са се няколко десетки души, повечето, от които от "Системата ни убива", майките с техните деца, но има и граждани, които са дошли да ги подкрепят. Те видяха както черните знамена, така и чуха стихотворения от децата, които бяха подготвили, основно за майката.

Децата чуха и пожеланието от Сиси, която е била отнемана от своето семейство, а то беше, всички на първи юни да бъдат с хората, които обичат.

Междувременно от Министерството на труда и социалната политика заявиха, че отнемането на деца от техните родители никога не е било и няма да бъде цел на политиката и законодателството. Настаняване на дете извън семейството може да бъде предприето само при основания, определени в Закона за закрила на детето, като винаги подлежи на съдебен контрол, пише още в позицията.

От министерството са категорични, че по Конституция отглеждането и възпитанието на деца е право и задължение на техните родители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови