"Лекарите в реанимациите правят чудеса, но имат нужда от съвременна техника"

OFFNews 04 декември 2015 в 17:25 3119 0

Лечението в реанимацията беше жизнено важно за моя син, без него нямаше да се справим. Всички екипи бяха много добре координирани и благодарение на тях днес синът ми е жив. 

Това разказва пред OFFNews Антонела Станкова, майка на 13-годишния Иван, който миналата година прекарва 20 дни в реанимацията на болница "Св. Марина" във Варна след тежка диагноза. 

На 28 август миналата година 12-годишният тогава Иван е диагностициран с диабет тип 1. Три дни по-късно той постъпва в болница с остра бъбречна недостатъчност и високо кръвно налягане. 

Налагат се поредица от диализи и интензивно лечение, благодарение на които в момента няма следа от бъбречно засягане, както и престой в детското отделение на болницата. 

Лечението при децата е по-особено в сравнение с възрастните. Освен че не могат да обяснят точно как се чувстват, е много важно да не се стресират, което се случва много лесно, когато са в болница, допълни майката на Иван. 

Лекарите в реанимациите правят чудеса с малкото средства, с които разполгат. Колкото и да са добри лекарите, в реанимациите има нужда от съвременна техника, за да бъде успешно лечението, подчерта Антонела Станкова.

Именно към децата в критично здравословно състояние и нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение е насочено 13-то издание на благотворителната кампания под патронажа на президента "Българската Коледа". 

Почти 5 % от децата у нас, които постъпват в болница за лечение, са в критично състояние, което налага незабавна висококвалифицирана помощ. Тези състояния при децата протичат динамично и при липсваща спешна помощ, своевременна и точна диагностика, както и адекватно лечение, настъпва тежка инвалидизация за цял живот или загуба на детски живот.

„Българската Коледа“ 2015/2016 г. си поставя за цел да осигури подпомагане на деца в критични здравословни състояния, които имат нужда от помощ за специализирана диагностика, медикаментозно лечение, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация и др. Кампания 2015/2016 г. ще набира дарения и за нова високотехнологична апаратура за диагностика, наблюдение на жизнените функции и лечение в университетски и областни болници, в които функционират клиники за реанимация и интензивно лечение. Успоредно с това, инициативата протяга ръка за поредна година към всички имащи нужда от подкрепа болни деца в България.

За изминалите 12 години близо 3000 болни българчета получиха възможност да се лекуват и да имат по-добър живот благодарение на дарителите на „Българската Коледа“. За повече от 200 лечебни заведения беше осигурена съвременна медицинска апаратура, благодарение на даренията.

Средства в кампанията се събират целогодишно. Дарения може да се пращат по банков път, чрез кредитна или дебитна карта, като изпратите sms на 1117 за всички мобилни оператори, като се обадите на номер 09001117 или чрез ePay.bg. Повече информация можете да получите на интернет страницата на иницативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови