КЗП започва проверки за райски газ в дискотеки и барове, глобите ще са до 25 000 лева

OFFNews 26 юли 2022 в 14:49 3169 3

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/ Михаела Катеринска

Корнелия Нинова

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва спешни проверки за продажба и употреба на райски газ в барове и заведения. Мярката идва след множество сигнали и репортажи за все по-честа употреба сред подрастващите.

"Децата са изправени пред огромна опасност. Разпространението и използването на райски газ взема застрашителни размери. Според доклад на Дирекция "Обществено здраве и здравен риск" веществото е изключително опасен. Той може да предизвика оток на мозъка, в някои случаи и смърт, смъртоносна интоксикация чрез задушаване, енцефалопатия, невропатия, води и до безплодие."

Това каза министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг и обяви, че започват масирани проверки за продажбата на веществото.

"Трябва да се вземат решителни и бързи мерки, това не може да остане така. Имаме два проблема - чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос", подчерта Нинова.

Райският газ може да доведе до зависимост, дори и до смърт

На 15 май е имало заседание на Съвета за наркотични вещества, където след като се е установила опасността, участници са решили, че сега трябва да правят анализ за промени в закона. Няма време за анализи, констатира Нинова. 

"Комисията за защита на потребителите започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове и в социалните мрежи на онлайн продажба на това вещество", обясни тя.

На местата, където бъде установена продажба, ще се издава акт за временна забрана за продажба. Който не спазва тази мярка го грози глоба от 25 000 лв., категорична е Нинова.

"Законодателно в редица държави е уредено чрез забрани, ограничения. Ние нямаме нормативна рамка. Затова помолих ПГ на БСП още днес, до часове, внася две думи поправка в закона, които могат да спасят живота на много деца", подчерта тя.

Кой да предположи? Райският газ не води в рая

Министърът обясни, че става дума за Закона за закрила на детето, където в текста, който забранява продажбата на цигари и алкохол да се добави и забрана за продажба на диазотен оксид за лица под 18 години. 

Нинова се обърна и към родителите да наблюдават децата си, да сигнализират денонощно в КЗП. От Комисията ще реагират и спешно ще се отзовават на места, където е установена продажба. 

Анестезиолог: Мит е, че райският газ не води до пристрастяване

Попитана възможно ли е да се налагат глоби, след като продажбата не е забранена със закон, Нинова обясни, че е възможно при временна забрана. "Сега законът предвижда глоба до 25 000 лева при продажба на опасни вещества. Забраната ще дойде в Закона за закрила на детето", посочи министърът на икономиката. 

По думите й някой печели много пари от продажбата на газа на деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

26.07 2022 в 15:43

....поредната глупост....търсете и ловете гадовете които продават истинска дрога,а не тия дето продават райски газ.....контрола в/у него е лесен,а и не е толкова опасен колкото разни тъпаци твърдят....търсете тревата,хероина,морфина,фентанила и всички новосинтезирани боклуци които тровят най-вече децата......