Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Райският газ може да доведе до зависимост, дори и до смърт

Преди 10 години сме приемали по 10-15 души годишно. Сега са по 5-6 на седмица, каза директорът на Психиатричната болница д-р Цветеслава Гълъбова

OFFNews 26 юли 2022 в 09:59 5007 7

д-р Цветеслава Гълъбова и Александър Панайотов

Снимка Стоп кадър: bTV

Д-р Цветеслава Гълъбова и Александър Панайотов

Употребата на райски газ е изключително голяма глупост. Вредно е и може да увреди децата и да доведе дори до смърт.

Това заяви директорът на Психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър д-р Цветеслава Гълъбова. По думите ѝ има огромен риск от развитие на зависимост, защото райският газ, както и алкохолът, амфетамините и метаамфетамините, е психоактивно вещество. Заради това може да доведе и до зависимост.

"Преди 10 години в нашата болница сме приемали по 10-15 души годишно с психоза от наркотици. Сега са по 5-6 на седмица. Нямате представа за какви психози става дума", допълни тя. 

Д-р Гълъбова призова всички, които не вярват, че употребата на райски газ води до тежки последствия, да посетят Психиатричната болница. "Както се учим в училище, че не трябва да пресичаме на червено, така трябва и да се научим какво следва от употребата на психотропни вещества", допълни тя. 

В понеделник омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова заради множество сигнали за масовото разпространение и употреба от непълнолетни на райски газ.

Омбудсманът препоръча законодателни промени, ограничаващи разпространението и продажбата на газа; широка информационна кампания, в която да се включат образователни институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да информират обществото за опасностите от употребата на диазотен оксид.

Кой да предположи? Райският газ не води в рая

"Коренът на това зло е много по-дълбок. Можем да го търсим в това, което ние като родители даваме на децата си. Едно убеждение, че те трябва да изпитват непрекъснато удоволствие, да се забавляват. Ние възпитаваме едно хедонистично поколение, което отказва да приеме проблемите. Иска да ги заобиколи", обясни специалистът.

Анестезиолог: Мит е, че райският газ не води до пристрастяване

Директорът на Психиатричната клиника припомни, че райският газ се използва от много години в медицината за анестезия при провеждане на хирургични интервенции, но е примесен с кислород.

"Газът е безцветно вещество с леко сладникав вкус. Разбирам, че този вкус се обогатява допълнително с ягоди, малини, лимони, карамел и т.н. Той предизвиква смях. Става ти леко и еуфорично, но ефектът е няколко секунди", обясни още д-р Гълъбова.

Балоните и контейнерите с райски газ са много евтини и могат да се набавят от интернет, но в заведенията и дискотеките се продава за 5 и 10 лева. 

Александър Панайотов от Националния фокусен център по наркомании каза, че е притеснително, че употребата му дори се насърчава от родители на детски рождени дни.

"Възможно е райският газ да тласне подрастващите към употребата на други вещества. Той не е включен в списъка със забранените вещества. Никъде в Европа не е включен в такъв списък", поясни Панайотов.

В Испания продажбата на диазотен оксид за хранителната индустрия е законна, освен ако продавачът се усъмни, че веществото се купува за консумация. Ирландия криминализира продажбата на райски газ на лица под 18 години, но не и консумацията му.

Ще бъдат предложени мерки за употребата на райски газ. 

Мерките, които ще бъдат предложени, са свързани с ограничаване на продажбата за непълнолетни. "Да не се продава в местата за забавление и там, където се продават алкохол и цигари. За да се случи това обаче, е нужна промяна в Закона за здравето, както и в Закона за закрила на детето", допълни Александър Панайотов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

7

Док и Марти

26.07 2022 в 16:43

Точно за страха става въпрос - вредно е да се влива ненужен страх в обществото. А медиите го правят с все по-голям успех.

Относно войната с наркотиците - само си губим времето. От векове някои хора ги правят, някои ги изполват.

От текущата ситуация печелят и полицаите, защото иначе щеше да им се налага да вършат повече полезна работа.

1767

6

fiki

26.07 2022 в 16:11

Аа.. аз не знам защо реших че искаш да борят алкохола, все пак навсякъде другате е победен, явно и в америка, само тук остана като проблем защото не се пише достатъчно много, за разлика от вечната война с наркотиците. И явно журналистика е да се игнорира всичко което има шанс да изплаши българския муж, ще вземе да умре от страх и да го изкарат после маймунска шарка.

2000

5

Док и Марти

26.07 2022 в 15:02

Идеята на коментарите е читателите да изразят своето мнение.
Ако не си читател, а си авторът на статията, е редно да си кажеш :-D

Тезата ми е, че вместо авторите да пишат за маймунска шарка и райски газ, може да правят нещо по-полезно. Например, да се занимават с журналистика.

1767

4

fiki

26.07 2022 в 13:43

сипи си една ракия и не го мисли чак толкова, амаха ще ми пишат за райски газ, а колко хора умират от цигари, никой никога не пише за важните неща, райски газ по цял ден

2000

3

Док и Марти

26.07 2022 в 12:51

Да, Фики. Нека продължим безсмилената "война срещу дрогата", която американците водят от десетилетия.

1767

2

fiki

26.07 2022 в 11:30

офнюз само да сте споменали пак за нещо по-малко опасно от алхокола, бай Ганьо whataboutist ще следи зорко!

2000

1

Док и Марти

26.07 2022 в 11:06

Четенето на офнюз напоследък също е голяма глупост.
Знаете ли кое води до много повече зависимост и смърт - алкохола.
 
X

Подкастът на OFFNews