КЗК спря устройствения план на Царево по жалба на министър "Дюнигейт"

Николаос Цитиридис 03 юни 2014 в 13:01 10050 1

Калин Тихолов

Неуспелият министър-за-един-час Калин Тихолов спря решение на Министерството на регионалното развитие (МРР) за откриване на обществена поръчка за общ устройствен план и екологична оценка на община Царево.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е произнесла положително по жалбата на Тихолов на 27 май.

Това стана, след като "министър Дюнигейт" чрез неговата компания "А.С.А." ЕООД е подал жалба в КЗК на 15 април 2014 година срещу решението на главния секретар на МРР за откриване на процедура за възлагане на обществени поръчки.

Според фирмата на Тихолов, която се занимава с проектиране и строителство, процедурата е незаконосъобразна, защото не са обособено две отделни позиции за двете дейности – изготвяне на проект за ИОУП и изготвяне на екологична оценка към него.

Несъвместимостта на двете услуги предполага същите да бъдат задължително разделени в две обособени позиции на една поръчка с цел спазване на основните принципи на ЗОП - равнопоставеност и създаване на конкурентна среда.

КЗК е постановила, че МРР трябва да отмени процедурата и да заплати на Тихолов сумата от 850 лв., внесени за държавни такси.

На 22 май разследване на "Зелените" и сайта "Биволъ" показа схеми на депутата от ДПС Йордан Цонев и Калин Тихолов, с които двамата са заграбили с измама едни от най-красивите незастроени площи по Южното Черноморие - във Варвара, Ахтопол, Синеморец, Резово.

Част от земите там се притежават от лица и фирми, свързани пряко или косвено с депутата от Йордан Цонев и Калин Тихолов.

Земите са били заграбени с фалшификация на подписи от страна на петима адвокати, които все още не са понесли последствията си от страна на адвокатската колегия и съда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови