Данчо Ментата и министър-за-един-ден Тихолов заграбили имоти по Черноморието

OFFNews 22 май 2014 в 16:23 19368 9

Депутатът от ДПС Йордан Цонев и неуспелият министър по инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов са заграбили с измама едни от най-красивите незастроени площи по Южното Черноморие, алармираха "Зелените".

Разкритията бяха направени от водача на листата за евроизборите на "Зелените" Атанас Чобанов от сайта "Биволъ".

Земите се намират предимно на територията на ПП “Странджа” – крайбрежните зони на Варвара, Ахтопол, Синеморец, Резово и се притежават от лица и фирми, свързани пряко или косвено с депутата от ДПС Йордан Цонев и Калин Тихолов.

Някои от парцелите се притежават лично от тях или техни близки роднини.

Според "Биволъ" земите са незаконно присвоени след установен натиск, заплахи и фалшифициране на подписите на наследниците от петима адвокати от Бургас.

Престъплениятa са извършени преди 10 години, поради което са изтекли давностните срокове за обвинителни актове и присъди, твърдят от българската прокуратура.

Схемата е работила по следния начин: адвокатите са си съставяли пълномощни от името на собственици на земи в община Царево. Имената на хората са взети по данни от емлячните регистри. От тяхно име са заведени общо 21 дела за собственост пред общината, която по онова време е управлявана от Петко Арнаудов и адвокат Евгений Мосинов - и двамата понастоящем партийни ръководители на БСП в Царево и Бургас.

Един от имотите е познатият на много хора хълм в Синеморец, който разкрива спиращата дъха гледка към устието на р. Велека.

Първоначално подадените сигнали до районната прокуратура в Царево се бавят и отлежават в продължение на 4-5 г. Заради огромния брой засегнати скандалът с бездействието на местните магистрати стига в крайна сметка до ВКП и е разпоредена на външна от региона прокуратура.

Престъпленията са квалифицирани по чл. 316 и чл. 308 от НК. Те са установени по безспорен начин от прокуратурата през 2011 г. Констатациите на разследващите органи и прокурори обаче не са приключили логично със задължителните в този случай обвинителни актове и съдебни присъди. Оказва се, че българското законодателство е абсолютно толериращо подобни крупни престъпления с подправяне на документи и присвояване на недвижими имоти, обясни окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов. Абсурдът в наказателния ни кодекс е пълен, но явно не е и нелогичен - деянието е от 2005 г. и заради бавността на съдебната ни система, давността е изтекла.

Имената на скандалните адвокати, членове на бургаската АК, са: Ненчо Недялков Драгнев, Диана Димитрова Кръстева, Светла Георгиева Каменова, Кремена Недкова Табакова и Камен Колев Крайчев. Те са споменати и в прокурорското постановление. Те са попълнили фалшиви пълномощни с личните данни на наследниците и имитирали подписите им. След това завели дела пред Община Царево за възстановяване на земите.

Една от причините за лесно свършеното престъпление е в Наказателния кодекс. Присвояването на недвижима собственост с фалшификация на документ е вписано в чл. 212 на НК чак през 2010 г. Дотогава не е било много трудно да се фалшифицират данни и да се вземе имот.

Кражбата обаче е извършена пет години преди този нов член в НК.

Петимата адвокати печелят делата за собственост от името на неподозиращите хора и подставени лица, след което земите се продават със същите фалшиви документи на фирми и лица, близки до Тихолов и Цонев.

Самите адвокати не са запазили земи за себе си, те са били по-скоро използвани като оръдие за осъществяване на криминалните сделки, пише сайтът "Биволъ".

Ето и някои от случаите на имотните транзакции:

18 декара възстановени на В.К. от Синеморец са продадени на Йордан Йорговски, който препродава една част на Христо Гебрев, а друга на Милчо Киряков. Киряков пък прехвърля имота на съпругата на Йордан Цонев - Пролетина.

На Р. К. са възстановени 25 декара край Резово, продадени на ЕС ГРУП, собственост на Ерол Али Сайд. Той е съдружник с Киряков във фирмата ЕС-ПОИНТ. Още 19 декара край Варвара са продадени на Екатерина Кирякова, която после ги дарява на Милчо Киряков. ЕС ГРУП се сдобива и с още 5 декара в Синеморец възстановени на А.Ж.

Измамниците също са използвали и схеми с мъртви души на вече починали собственици на земи по информация от емлячните регистри.

Имената и показанията на свидетелите се съхраняват в редакцията на Биволъ от съображения за личната им сигурност и безпопасност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!