Нови строежи цъфтят на брега в Царево (снимки)

ОFFNews Последна промяна на 09 май 2014 в 17:25 5288 2

Снимка Атанас Русев

Подновените строежи на централен плаж Лозенец.

Подновени строежи в разрез със сегашните нормативи на Закона за устройство на черноморското крайбрежие никнат като гъби на метри от плажа на Лозенец малко преди старта на летния сезон, съобщи БТВ.

Строежите са буквално на метри от централния плаж на с. Лозенец, показват снимки на Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал“.

Според управителят на плажа Павлин Казаков всички парцели наоколо са частни, имат документи за собственост. Те били придобити преди промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който трябваше да ограничи строителството в рамките на 100 метра от брега. Той беше приет още през 2008 г. и допуска до 20% плътност на застрояване и максимална височина на сградите 7.5 метра (поправки в закона, приети миналата година намалиха параметрите на 10% плътност и 6 метра височина, но те ще влязат в сила през 2015 - бел.ред.).

От снимките на новите строежи личи, че височината на строежите край плажа е над допустимата в закона. OFFNews потърси за коментар кмета на Царево Георги Лапчев (с. Лозенец е в община Царево), но градоначалникът не вдигна телефона си.

Освен за новите строежи през почивните дни очевидци сигнализираха за голям изкоп, появил се в близост до плажа на къмпинг „Корал“. Проверка на сдружението за защита на Корал утанови, че изкопът на земна маса е направен по разпореждане на кметството на Лозенец. Аргументът на кметството е, че мястото било превърнато в нерегламентирано сметище. По-късно проверка на общината установила, че наетият за целта частник е изкопал по-голяма яма от разпореденото.

Повече за случая в блога на Атанас Русев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.05 2014 в 13:00

Не така бе хора, строи се но се и бута ! Днес събориха оградата на наши познати от Тарфа, защото след безвъзмездно отнемане от имота по регулация, собственика не я е изместил на правилното място. Така заповедта да има дванадесет метрова прашна и кална улица , която никога няма да бъде реализирана поради липса на средства и необходимост ДОБИ ЖЕЛАНАТА ШИРИНА само и единствено пред този имот, останалото са ниви без регулация! РАПОРТ ДАДЕН ! Закона е спазен !

09.05 2014 в 19:35

Строете си, бре, строете си. Перете си парите. В Турция незастроени плажове колкото искаш