Консервативни мюсюлмани излязоха на поход срещу празнуването на Нова година в Истанбул

OFFNews 01 януари 2023 в 14:47 6024 6

Снимка

Подобни портести срещу празнуването на Нова година са почти традиция през последните години в Турция.

Значително множество, предвождано от Хюсеин Чевик от най-консервативната ислямска общност в Турция „Исмаилага“ излезе по улиците на Истанбул в нощта срещу 1 януари за да разкритикува провеждането на новогодишни празненства в страната, съобщи порталът „Сондакика“.

„Нашата млада армия с чалми, бради и одежди излезе по улицата в тази нощ, в която грехът бележи връх. Нашият тих марш изразява гласа на правоверните мюсюлмани да бъде премахнат този грях, понеже ние служим на божията воля. Нека да пребъде, амин!“, заяви Чевик.

Почти ежегодният новогодишен дебат в Турция продължи и тази година. С реакция по темата излязоха различни групи, които са против празнуването на Нова година, една от тях е именно „Исмаилага“

„Грях е да празнуваш Нова година, а не е грях да насилваш 6-годишно дете“, коментират турци в социалните мрежи. Коментарите са отправка към обвиненията за женитбата на имам от общността с 6-годишно момиче, която вече пораснала отправи обвинения, че е била малтретирана в продължение на години от по-възрастния си съпруг.

"Исмаилага" е смятана за най-голямата религиозна консервативна мюсюлманска общност (секта) в Турция. Според схващанията ѝ жените са длъжни да се забулват, а мъжете да ходят с бради. Религиозната общност поддържа собствени религиозни училища и студентски общежития. Когато през юни тази година почина Махмут Устаосманоглу, основателят на общността, известна с подкрепата си за правителството, на погребалната церемония присъстваха лично президентът Реджеп Тайип Ердоган и много членове на неговата партия. Приживе Устаосманоглу поддържаше добри връзки с президента, припомня в кореспонденция от Истанбул за БТА Нахиде Дениз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

01.01 2023 в 23:43

"Нашата млада армия с чалми, бради и одежди излезе по улицата в тази нощ, в която грехът бележи връх."

Демек и те са отпразнували новогодишната нощ, ама по своему. :D

865

4

Constanza

01.01 2023 в 22:55

Така е, така е, съвсем нищо общо. ;)

8053

3

DARTH VADER

01.01 2023 в 20:44

ПРОРОКЪТ Е ПЕРДАШИЛ 9 ГОДИШНА...НЯМА НИЩО ОБЩО С ТОЗИ ПЕДОФИЛ;)))

865

2

Constanza

01.01 2023 в 17:50

А може и да е препратка към самия Мохамед, кой знае. За 6-годишната булка ми е думата.

22548

1

dolivo

01.01 2023 в 16:18

отвратителни педофили, лицемерно защитени от паравана на средновековната си "сектантска" интерпретация на исляма, излезли на протест
 
X

Да помогнем на украинските деца!