Конкурс за кратко име на Българо-швейцарската програма за социално включване на роми и други уязвими групи

OFFNews - Бургас 14 юли 2016 в 19:33 3272 4

Екипът на Програмата за социално включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, обявява конкурс за кратко име на Програмата.

Програмата, която се изпълнява до 2019 година, залага на два ключови фактора: образованието и здравето. Четири големи общински центрове - Бургас, Монтана, Русе, Сливен, към които предстои да се включат Пловдив и Шумен, изпълняват интегрирани проекти съвместно с местни партньори.

Общата стойност на Програмата е 8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският принос е 6 920 000 швейцарски франка. Основният партньор на Програмата е Министерството на труда и социалната политика, съвместно с министерствата на образованието и здравеопазването, като общото им съфинансиране е 15 процента. Вижте повече на фейсбук страницата на Програмата.

Проектът на община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв. По него се изгражда пристройка за предучилищно образование в кв. „Победа“, гр. Бургас, ремонтира се читалището в същия квартал, извършват се цялостен ремонт на детската градина в с. Звездец, общ. Малко Търново, ремонт и обзавеждане на здравна служба в сградата на кметството в Звездец, както и на Център за развитие на общността в Средец.

Доставя се оборудване за детските градини в Звездец и Малко Търново, в читалището в Бургас. В ремонтираните детски заведения ще бъдат интегрирани 150 деца, като с тях ще бъдат провеждани допълнителни занимания с цел подпомагане на социализацията и интеграцията, а в учебните заведения-партньори проектът се фокусира върху пълния обхват на ученици 1-4 клас в целодневна организация на учебния процес и дейности за превенция на отпадането на ученици от прогимназиален курс.

Предвидено е създаването на клубове „Отговорен родител“, където активно ще се работи с родителите на децата и учениците от целевата група. Като част от проекта се обучават здравни медиатори, ще бъдат извършени профилактични прегледи на здравно-неосигурени хора в кварталите, а над 100 души преминават курсове по оказване на първа помощ. В здравните пунктове и медицинските кабинети в кварталите ще бъде осигурен специалист – акушер-гинеколог, който ще извършва прегледи на здравно неосигурени жени. За децата ще бъдат осигурени прегледи от педиатър. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Краткото име на Програмата трябва да е разбираемо, ясно и позитивно; да дава представа за същността й; да носи информация за насочеността й към решаването на два важни проблема в социалното включване на роми и други уязвими групи: образование и здравеопазване; да е уникално и разпознаваемо на български и английски.

Най-доброто предложение ще получи награда от 100 лева. Предложенията ще бъдат оценени от Звеното за управление на Програмата, партньорите и Швейцарския офис за сътрудничество.

Срокът за подаването на предложенията е 20 юли 2016.

Предложенията се изпращат на Ива Тончева, експерт по ПР и комуникации в Програмата: [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови