Колеги на бития в автобус ром: По-добър е от много българи

Калоян Константинов 22 юни 2015 в 18:06 14942 22

Снимка bTV

Битият в автобуса Вълчо Благоев.

В неделя, на 21 юни, група маскирани младежи пребиха тежко с палки мъж от ромски произход и двамата му сина в автобус 88 в квартал "Дружба".

Днес с OFFNews се свързаха колеги българи на пребития мъж от книжна борса "Искър", за да разкажат, че Вълчо Благоев работи на електрокар към борсата и е един от най-добрите и съвестни хора, които познават.

"Вълчо е много скромен, набожен, честен – за ром даже прекалено честен човек – кротък, никога не е влизал в конфликт с някого. Дори когато някой започне да го обижда, той му казва: „Господ да те благослови“, това е отговорът му на ругатните. Той е пастор в своята общност. Възпитава семейството и децата си в работа – дъщеря му работи, големият му син работи, децата малките още не работят, но всичко се труди, не е като други да ходят да просят или обират. В борсата си е извоювал име на човек, на когото може да се разчита, всички жени го обичат, защото каквато и работа да го помолят да свърши, той я прави", казва един от колегите му.

Друг мъж коментира, че се познава с пребития от над 30 години, когато са работили заедно в стария комбинат, и че той нито пие, нито пуши, а "само една вода, където да си сипе".

Всички работещи на борсата, с които разговаряхме, познават Вълчо и са възмутени от случилото се. Те са събрали пари и са му ги изпратили, за да може да ги ползва, тъй като "сигурно ще му трябват, защото излезе в болничен някакво време, освен това не взема кой знае колко". Освен това големият му си наскоро се е оженил и освен 5 деца и жена има да гледа и снаха.

"Той е много по-съвестен и честен от много българи", каза колегата му, като добави, че пострадалият и още няколко духовни лица от евангелистката му общност са отишли заедно, за да се подпишат в петиция за прекратяване на безобразията на ромите в „Орландовци“.

"Вълчо е работлив, добър, по-работлив от българите, какво като е циганин, няма никакво значение. Всичките му деца ходят на училище, големият му син взе книжка, почна работа веднага. Това крушка да ти смени, бравата, като ти е развалена, идва и ти я оправя. Човекът действа към някаква църква, плакати печата със собствени пари, раздава брошурки, концерти организираше в „Дружба“ на естрадата, канил ни е и нас", разказва негова колежка.

На книжната борса освен бащата работят големият му син и дъщеря му, която често се случва извънредно да се труди.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!