Княгиня Мария Луиза се ''пенсионира'' от Американския университет

OFFNews 21 май 2023 в 16:34 4782 0

Княгиня Мария Луиза на церемонията по връчването на дипломите на Випуск 2023 на Американския университет в България.

Снимка Interimage

Княгиня Мария Луиза на церемонията по връчването на дипломите на Випуск 2023 на Американския университет в България.

Княгиня Мария Луиза се "пенсионира" от Американския университет в България. Днес, когато 246 бакалаври и 28 магистри от випуск 2023 получиха дипломите си на тържествена церемония, 90-годишната сестра на бившия български министър-председател Симеон Сакскобургготски и дъщеря на цар Борис III и царица Йоанна обяви, че се оттегля от настоятелството на висшето училище.

Наред с нея тържествения за младежите момент уважиха посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Кенет Мертен, членове на Борда на почетните настоятели, кметът на Благоевград Илко Стоянов. Почетен оратор на церемонията бе Манол Пейков.

В словото си към абсолвентите посланикът на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен сподели, че кампусът на университета го кара да се чувства като у дома си, че висшето училище е важна институция за посолството и че очаква надграждане на партньорството с АУБ.

Н. Пр. Мертен пожела на студентите, независимо дали ще останат в България или ще заминат за друга страна, да се постараят да направят тази част от света по-добро място.

На церемонията бе учредена награда на името на княгиня Мария Луиза, която повече от две десетилетия бе член на Борда на почетните настоятели и днес обяви напускането му. От висшето училище и борда обявиха своята изненада – наградата, чийто пръв носител е именно княгиня Мария Луиза. Отличието ще бъде връчвано на пенсионирани членове на настоятелството, които са допринесли за успеха на университета.

Отличен днес бе и издателят и преводач Манол Пейков, който е бакалавър на АУБ от 1995 г. завършва магистратурата за ръководни кадри през 2008 г. Отличието за гражданско лидерство и промяна бе връчено от княгиня Мария Луиза, а с него се отличават възпитаници на АУБ за усилията им да допринасят за положителната промяна в обществото. По време на церемонията президентът на университета д-р Дейвид Еванс отбеляза, че след началото на войната в Украйна Манол Пейков събира 1,5 млн. лева дарения чрез личния си профил във Фейсбук, както и още 1,5 млн. лева за пострадалите от силните земетресения в Турция и Сирия през февруари. Днес Манол Пейков бе и почетен оратор на церемонията.

Тази година своите дипломи получиха 246 бакалаври, което е с 13 процента повече от миналата година, посочиха от университета. Седемдесет на сто от абсолвентите са от България, а четиридесет процента от студентите завършват с по две специалности. На церемонията своите дипломи получиха и 28 магистри, завършили магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ, която отбелязва своята 20-годишнина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови