Кметът на Ковачевци отговаря пред КЗД защо гони деца на бежанци от училище

OFFNews Последна промяна на 16 март 2015 в 15:15 4631 4

Кметът на пернишката община Ковачевци ще отговаря пред Комисията за защита от дискриминация защо деца на бежанци бяха изгонени от училище в първия учебен ден на 2014 г.

Заседанието на КЗД е на 18 март. Комисията е обединила две преписки, образувани след самосезиране на КЗД и по жалба на Държавната агенция за бежанците. И в двете се твърди, че е допусната дискриминация по признаците народност и произход. Те са срещу кмета на Ковачевци Васил Станимиров (БСП).

КЗД се самосезирала след репортажи и публикации в медиите, отразили недопускането на деца на бежанци от Сомалия и Афганистан до училището в общината, Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в село Калище.

Сигналът от ДАБ касае същия случай, от 15 септември 2014 г., и според него кметът на Ковачевци със свои изказвания и действия не е позволил на децата на бежанци, търсещи закрила и настанени в приемния център на Агенцията в с. Ковачевци, да упражнят правото си на достъп до образование и да започнат учебната година в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

По същия казус са подадени два сигнала срещу ДАБ и заседанието в КЗД ще се проведе също на 18 март.

В сигналите се твърди, че ДАБ е дискриминирала 12 деца на бежанци от Сомалия и Афганистан, на които Агенцията не е намерила подходящо място за обучение и в последния момент „просто ги е завела в училището в с. Калище“.

Жалбоподателите твърдят, че ответната страна не се е запознала обстойно с възможностите и вариантите за подходящо образование на децата и със специфичните им нужди за обучение. Това било дискриминационно отношение към непълнолетни деца и небрежно изпълнение на служебни задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2015 в 13:47

Право на безплатно образование имат само гражданите на република България.Отделно те не разбират езика при тяхното присъствие само може да се възпрепятства обучението на останалите ученици!

17.03 2015 в 18:21

ТОВА НЕ СА БЕЖАНЦИ А НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ. Напишете си го на едно листче и со залепете отстрани на монитора!

17.03 2015 в 15:29

От 20 години предизборните му обещания са как щял да премахне режима на водата в селото. От малък изпитвам отвръщение към жителите на това село, не защото преобладаващо са комунисти - като дете не правиш разлика - ами защото ми се струваха много повърхностни и ограничени.

17.03 2015 в 02:17

Защото е прост селянин, затова.