Климатолог: Без сняг на Нова година, ще бъде топло и сухо

Сибирската мечка избяга на север, каза проф. Георги Рачев

Рени Петрова 28 декември 2021 в 08:38 3245 0

Това ще е поредната Нова година, на която няма да има сняг - никакъв сняг. Ще има дъжд и ще бъде топло и сухо, заяви проф. Георги Рачев пред бТВ.

На 1 януари ще е топло в цяло Европа, дори в Москва ще е 0 градуса. Сибирската мечка избяга на север, допълни той. По думите му в полунощ на Нова година в Хасково и Стара Загора можем да очакваме температури между 12 и 15 градуса. 

Проф. Рачев обясни, че в последните години зимата е топла и "модерна", пролетта - също: Март и април са по-студени от обичайното. Миналата година през март имаше повече сняг в София, отколкото през целия сезон". Според него до 6-7 януари температурите ще са положителни в столицата. 

"Взривно започваме януари с температури над нормалното", категоричен е той. По думите на климатолога има вероятност за снежни превалявания.

Проф. Георги Рачев допълни, че в момента времето в планината е опасно, особено за хора, които не са екипирани: "На пистата е едно, но в свободната планина е друго". 

Във Варна и по Черноморието ще има валежи, които ще продължат до новогодишната нощ. Ще бъде облачно и мрачно. Температурите на морето ще бъдат високи. В Северна България градусите ще паднат, но отново ще са над нулата, допълни той. 

"Януари ще е малко по-хладен, с около половин градус под нулата. Въпреки това се очертава зимата да е нормална и малко по-топла", допълни климатологът. 

Днес ще е тихо и спокойно. Валежите спират, но все още ще са мокри пътищата, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови