Как мечтата на студенти за денонощна читалня се превърна в реалност

Василена Иванова Последна промяна на 13 октомври 2019 в 10:15 2127 1

Снимка Мартина Георгиева

Преди да започна да уча в университет, имах преподавател, който винаги ми казваше, че студентските години са времето, през което имаш шанса и свободното време да надграждаш себе си, да опознаваш света и да разширяваш мирогледа си.

Убедих се, че това е така, още през първата година като студентка. Казаното се превърна във факт. Студентските години са времето, по време на което трупаш нови запознанства, имаш много нови идеи, обогатяваш се, правиш това, което обичаш, и не на последно място – забавляваш се.

Такъв е примерът и със студентите, които след две години усилия успяха да реализират своя проект, породил се една вечер в близка бензиностанция до Студентски град. Първата денонощна читалня за студенти в София вече е факт, а зад нея стои екип от млади хора, които не са се отказали от една своя мечта.

Именно добрият пример, който оставят след себе си, ме накара да се срещна с един от инициаторите на проекта, Мартина Георгиева - студентка на 21 години, родом от Айтос.

„Започнахме проекта StudyHub с моята съквартирантка Цветомира Гяурова, която също е част от екипа, още когато бяхме първи курс. Една вечер нямаше къде да учим и се озовахме в близката бензиностанция. Интересното беше, че не бяхме единствените студенти, които учат там, а служителите дори не се учудиха“, разказва Мартина. Това прави силно впечатление и не й дава мира дълго време.

„Няколко дни след това не спирах да мисля за случилото се. Събрахме се с приятели, с които начертахме идеята си на лист. Направихме анкети сред нашите колеги и ги попитахме дали реално имат нужда от такова пространство“, споделя студентката.

Идеята на момичетата съвсем не е да превърнат Студентски град в място, където младите да не могат да се забавляват. По-скоро те смятат, че трябва да съществува баланс и жителите на квартала и най-вече студентите да имат избор.

„Изумихме се колко много хора са демотивирани от средата, в която живеят. Общежитията са пренаселени и често не можеш да се концентрираш“, разказва Мартина. В разговора ни тя не упреква никого, защото знае, че домакините на студентските блокове също полагат големи усилия за по-добрия начин на живот.

В началото Мартина и приятелите ѝ, които вярват в начинанието, имат само идеята. Не знаят как би се получила и дали е възможна. Те създават сдружение с нестопанска цел „Студентите в действие“, което ръководи проекта StudyHub. Почти всички приходи от читалнята се използват за подобряването и доизграждането ѝ. „Решихме читалнята да е платена, защото по този начин човек носи повече отговорност. Цената на картата е 30 лв., което се равнява на една карта за фитнес. Ако е безплатно, в един момент хората ще го приемат като даденост“, обяснява тя.

Както всяка нова идея, и тази получава отпор. Много хора не вярват, че едни първокурсници могат да се захванат с такъв проект. Сред най-честите критики са: „Вие какво разбирате от бизнес“, „Нещата в тази държава не стават просто така“, „Това е Студентски град, има повече дискотеки и никой няма да го ползва“. За щастие обаче това още повече мотивира младите ентусиасти. Мартина подчертава, че скептицизмът най-вече е идвал от по-възрастни хора. „Студентите посрещаха идеята ни с отворени ръце“, казва тя и добавя, че много от компаниите, с които те работят, в началото също не са вярвали в подобен проект.

„Общността в Студентски град е изключително развиваща се. Ние сме тези, които ще станат част от бизнеса. Не може хората да дават определения и да смятат, че тези, които живеят в Студентски град, нямат цели и амбиции“, казва Мартина по време на нашия разговор, в който става дума за всички „клишета“, разпространени от години за студентския квартал. Тя дори смята, че често демотивацията на младите идва именно от бизнеса. „Ако не даваш на студентите правилните условия и ги демотивираш, защо след това се оплакваш, че нямаш работещи кадри?“, пита тя.

Добрата новина е, че студентите успяват да накарат представителите на бизнеса да повярват в тях. Екипът им също се разраства, като към момента те са близо седем души. „Самите студенти трябва да си повярват, че не са безгласна буква. Има много организации, които биха им помогнали да осъществят идеите си“, убедена е Мартина.

За да достигнат до повече хора, тя и приятелите ѝ започват да говорят и споделят идеята си на всички познати. По този начин се свързват и с компаниите, които им помагат. „Всяка идея може да намери съмишленици“, акцентира студентката. По думите ѝ в България има среда за млади предприемачи, но просто трябва да търсиш и вярваш.

„Все още ни е много странно, че най-накрая отворихме. Има интерес от много хора, които са ни намерили от различни канали. Реално те са изненадани, че това е единственото такова място в София. Моделът ни на работа е близък до коуъркинг пространството, а всеки, който има карта, може да си отключва с нея в късните часове“, разяснява Мартина.

Читалнята има и обособено място за провеждане на събития. „Ако някой студент дойде и ни каже, че иска да организира събитие, ние винаги ще му помогнем. Важно за нас е да помогнем на други като нас да постигат целите си“, казва тя.

Благодарение на медиите непознати изпращат много книги и учебници за читалнята. Към момента там има много издания по бизнес и икономика. Нужда имат от учебници в областта на политическите или правните науки, които към момента са най-малко.

Пространството е изрисувано от студенти, които се включват в работата по приготовленията. „До април тази година нямахме помещение, а ремонтните дейности отнеха месец и половина. Пространството беше готово ден преди откриването“, добавя Мартина. Хубаво е и че самото помещение е тихо и уютно, отдалечава те от шума на главните улици, казва още тя.

Завършваме разговора си с бъдещите планове и мечти. „Ако читалнята потръгне, имаме огромно желание да направим втора в Студентски град, тъй като ще е добре и хората от другата част на квартала да имат такова пространство. Фокусирани сме и към изграждането на дигитална платформа и най-вече разпространението на читалнята“, казва студентката.

За Мартина студентските години са „приключение“. Тя работи на две места, успява да учи и да се забавлява. По думите ѝ всичко зависи от добрата организация и смята, че много фирми дават добра възможност за студентите да учат и работят едновременно. От опита си вярва, че добрите идеи могат да бъдат осъществени. Казва също, че не трябва да обръщаме внимание на хората, които се опитват да ни спънат. „Ако се фокусираме върху негативното, по-скоро ще изгубим ентусиазма си“, завършва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12025

1

Юлия

13.10 2019 в 11:45

Браво! Дано по-често да четем за подобни успехи въпреки песимизма на множеството!
А на младите хора пожелавам успех във всичките им начинания!