Как и кога българската съдебна система ще стане независима? (видео)

Ива Оприкова 31 март 2015 в 21:14 22852 1

Как да гарантираме независимостта на съда и съдебната система? По този изключително чувствителен за обществото ни въпрос дискутираха участниците в инициативата на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG "Право и ред: справедливост в 5 стъпки". Стъпка първа от инициативата е озаглавена "Независим съд и съдебна система".

Участници в първата дискусия бяха съдията от Софийския районен съд Иван Георгиев, програмният директор на Правната програма в Институт „Отворено общество - София“ Иванка Иванова, разследващият журналист от вестник "Капитал" Росен Босев и Бойко Атанасов - един от следователите, които през 2004-та година разкриват корупционната схема на шефа си Христо Станчев.

Дискутантите анализираха казус за корупционна схема за 50 хил. лев. и получен подкуп от 4500 лв от следователя Христо Станчев. Бившият началник на Четвърта следствена служба е арестуван с подкуп от 4000 лв. Още преди задържането група млади следователи подават сигнал във ВСС срещу началника си, че ги е принуждавал да нарушават закона - като прекратяват дела и не задържат определени престъпници.

ВКС осъжда следователя на 3000 лева глоба, а подателите на сигналите са освободени от служба светкавично и са подложени на натиск и унижение. Подкупният следовател обжалва отстраняването си и се завръща на работа.

"Казусът със следователя Христо Станчев и "безпрецедентната глоба" от 3000 лв. , която му отсъждат върховните съдии, е достойна за "Гинес" и прилича повече на награда.Това е пародия в борбата с корупцията", коментира пред гостите в дискусията Бойко Атанасов - един от четиримата следователи, който преди 11 години е подал сигнал за корумпирания си началник.

Кой печели и кой губи от липсата на правосъдие? Означава ли понятието независими магистрати безотговорност, безотчетност и бездействие? Kaк да гарантираме независимостта на съда и съдебната система? На тези въпроси дадоха своите отговори участниците в дискусията.

"Прокуратурата е много добре подредена йерархична структура, но до голяма степен обвинителите у нас са зависими, най-елементарно - от административния ръководител, който е човекът, който най-често прави предложение за повишаване или санкциониране. В България прокурори и съдии са несменяеми. Необяснимо е защо въпреки гаранцията за несменяемост, въпреки йерархична структура, която предполага те да изпълняват указания от своите административни ръководители, малко от тях се опитват да работят по съвест", коментира програмният директор на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова.

Според нея огромните проблеми в съдебната система у нас са свързани с липса на механизъм за налагане на отговорности върху прокуратурата.

"Съдиите и прокурорите у нас не могат да бъдат уволнявани. Могат да им се налагат само дисциплинарни наказания и то по сложна процедура с участието на ВСС. Трябва да бъдат въведени нови правила, които да въведат отчет и гаранции за независимост в съдебната система. Вратата на корупцията у нас е ВСС", посочи Иванова.

Независимостта на съдиите е особено важна, за да получат гражданите и обществото справедлив процес, което е основно човешко право на всеки. Делата при съдиите намаляват прогресивно, сочат справките, а причината за това е, че гражданите нямат вяра, че делата ще бъдат безпристрастни. Справедливият съдебен процес е нещото, което крепи върховенството на правото, каза Иванка Иванова.

"Зависимостта на съда, зле функциониращият съд и прокуратура дават негативни отношения към цялата институция. Когато гражданите гледат в един конфликт обект на престъпление или чисто материален спор, логично е да се обърнат към съдебна инстанция, която да въведе някаква справедливост и тя да почива на обективно законодателство, а не на някакви влияния или въздействия под каквато и да е форма. За да има справедливост в решенията, първо трябва да има независимост на участниците в процеса. Тя не е страшно понятие, тя означава, че като гражданинът влезе в съдебна зала, да има сигурност, че този, който ще отсъди, е независим", заяви от своя страна съдията от Софийския районен съд Иван Георгиев.

Независимостта в съдебната система е особено важна. Тя е въпрос на манталитет и вътрешно състояние. Гражданинът трябва да знае, че съдът просто ще приложи закона в съдебната зала по съвест, а не под някакви икономически или финансови влияния. Всяка точка, при която един съдия е потенциално уязвим и влияе на начина, по който той взима решения в съдебна зала, би се превърнала в потенциална точка на източник на корупция. Дължим на обществото справедливо правосъдие и затова от тук нататък нашата стратегия е да предложим списък от мерки, които първо да елиминират известните форми на оказване на влияние. Поставяме си за цел и да елиминираме и възможностите по йерархичен начин, т.е да се елиминира влиянието на хора, които да поставят условия и да оказват натиск върху съдията, каза правосъдният министър Христо Иванов, който се включи виртуално в дискусията.

Разследващият журналист Росен Босев призова първо да има нормален режим и нови критерии за натовареност на съдиите, за да им се създадат условия за оптимална работа, а след това да се променят и правилата и критериите за назначаване на административните ръководители.

Тук можете да видите и пълния видеозапис на дискусията:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови