Quantcast

Кабинетът одобри почивните дни за вероизповеданията, различни от православното

Нели Чолашка Последна промяна на 11 декември 2013 в 15:54 3650 1

Почивните дни. Снимка: БГНЕС
Почивните дни. Снимка: БГНЕС

 

Правителството определи дните на религиозните празници през 2014 г. на вероизповеданията, различни от православното.

Датите са съгласувани с ръководствата на религиозните общности в България.

Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител, хората, които изповядват тези вероизповедания, могат да ползват по свой избор част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.

Празниците на Католическата църква у нас са 21 април – вторият ден на Великден, 29 юни – „Свети Апостоли Петър и Павел”, 1 ноември – „Вси Светии”, и 8 декември – Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското вероизповедание ще отбележи Рамазан байрам на 28, 29 и 30 юли и Курбан байрам на 4, 5 и 6 октомври.

За религиозната общност на евреите празниците са на 15 април – Песах, 25 септември – Рош Ашана, 4 октомври – Йом Кипур, и Сукот – на 9 октомври.

Арменската апостолическа православна църква ще празнува Рождество Христово на 6 януари, Цветница и Великден на 13 и на 20 април, Преображение Господне на 27 юли и Кръстовден на 14 септември.

Празничните и почивните дни за обществото „Бяло братство” са 22 март – Ден на пролетното равноденствие, Рождението на Учителя Петър Дънов – 12 юли, Съборните дни – 19, 20 и 21 август, и Денят на кончината на Учителя – 27 декември.

Последователите на Църквите на адвентистите от Седмия ден имат на разположение четири съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят по това време.

Празници за Бахайската общност са 21 март – „Ноу-Руз” (Бахайска Нова година), „Резван” на 21 април, Обявяване мисията на Баб на 23 май, Възнесението на Бахаулла на 29 май, Мъченическата смърт на Баб на 9 юли и Рождението на Бахаулла – на 12 ноември.

Обществото за Кришна съзнание отбелязва Гаура Пурнима на 16 март, Рама Навами на 8 април, Нарасимха Чатурдаши на 13 май, Ратха Ятра на 29 юни, Кришна Джанмаштами на 17 август и Радхастами на 2 септември.

Последователите на Диамантения път на будизма ще празнуват на 14 май Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда).

Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоминанието за смъртта на Исус Христос на 14 април и Конгресни дни – на 29 и 30 август и на 5 и 6 септември, а Евангелските църкви – Деня на реформацията на 31 октомври.

Празниците на Будистката общност в България са на 14 май – Денят на Буда (Весак), 2 март – Будистката Нова година, 12 юли – Денят Дхарма, и 8 декември – Денят Бодхи.

Официалните празници следващата година, на които почиваме всички, ще са: 

1 януари – Нова година. 
3 март – Ден на Освобождението на България от османско робство. 
18, 19, 20 и 21 април – Великден  
1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност. 
6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия 
Плюс 2 май и 5 май, които се отработва на 10 и 31 май 
24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост 
6 септември – Ден на Съединението, но той се пада в събота 
22 септември – Ден на независимостта на България 
24, 25, 26 декември – Коледа
31 декември (отработва се на 13 декември)

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2013 в 16:13

Нещо не загрЕва дедо ви поп - каква е работата на МС по почивните дни на разните изповедания, били те православни или не? Като ти каже попът, кюрето, ходжата - почиваш, като не - налягаш си парцалите и бачкаш на общо основание.

От друга страна, как във "вероизповедания, различни от православното" се наместиха арменците? Те че са шушумиги не е тайна за никого, ама са "православни" от преди българите.