Край на съботното отработване на почивни дни

OFFNews 07 декември 2013 в 14:44 7296 13

Почивните дни. Снимка: БГНЕС
Почивните дни. Снимка: БГНЕС

 

Депутати от БСП ще предложат законово да се забрани отработването на празничните дни в събота, обяви за в. "Стандарт" Петър Кънев от левицата.

До седмица партията ще излезе с конкретно предложение, което ще бъде обсъдено с работодатели и синдикати.

Идеята на Кънев, която той обяви преди месец и от трибуната на парламента, е допълнителните дни, които правителството гласува за почивни, да се приспадат от платения годишен отпуск. Мотивът му е, че така се прави в много европейски държави (в много от държавите пък се почива само на официалните и националните празници и те не се сливат с уикендите).

„Събота и неделя са за почивка, отработването е смърт за бизнеса”, смята Кънев.

По думите му в дните, в които уж се отработват допълнителните почивки, се  работи само до обяд, а това товари фирмите с повече разходи.

В същото време много дни от платения годишен отпуск изгарят. Причината е, че от 2011 г. бе въведено ограничение за прехвърляне на неизползваната ваканция за следващата година.

В момента Кодексът на труда позволява по лични или производствени причини работещите да прехвърлят само 10 дни от стария си отпуск.

Не е ясно обаче какво ще стане в случаите, в които работниците вече са използвали всички дни платен отпуск, които им се полагат за годината. 

БСП обмисля още да премахне изискването за график на отпуските за фирмите с до 10 работници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!