Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Изпитът за прием след IV клас в СМГ е бил опорочен, но никой няма да понесе отговорност за това

Александра Маркарян Последна промяна на 12 август 2019 в 13:22 12421 1

Състезанието с най-голяма тежест за приема след IV клас в Софийската математическа гимназия е било опорочено през 2019 г., но Министерството на образованието и науката няма да накаже никого за това. Извода налага докладът на двамата държавни експерти в МОН Емилия Илчевска и Румен Вангелов, на които министърът на образованието Красимир Вълчев възложи да извършат проверка след сигнали за сериозни нарушения при провеждането на националното състезание "Откриване на млади таланти". Двамата установяват пропуски, но заключават, че "по някакво щастливо стечение на обстоятелствата тези недостатъци не са предизвикали вредни последици" - оптимистично, но не изглежда доказано в доклада.

Сигналите

На 23 май OFFNews оповести, че тази година за пръв път анонимната и поименната част от изпита трябваше да бъдат сложени в един общ плик. Изискването нарушава анонимността и е поставя под въпрос обективността при оценяването - опасяваха се родители, подали сигнал до нас.

Проверка на OFFNews установи, че едни и същи учители по математика в СМГ са подготвяли потенциални кандидати за СМГ срещу заплащане чрез частната школа "СМГ учители" ООД, автори са на задачите за състезанието (което е с най-голяма тежест при балообрауването) и са членове на националната комисия, която оценява работите на четвъртокласниците. След публикацията ни министър Вълчев разпореди проверка.

Докладът

Правилата изискват в националната комисия за оценяване на работите от състезанието да бъдат включени: представители на академичната общност; на висшите училища и институтите на БАН; на професионални сдружения, експерти, учители.

Тази разпоредба не е изпълнена коректно - признават проверяващите - работите от състезанието (нищо, че е национално) са оценявани само от учители в СМГ. Следва изненадващ ход: независимо, че определянето на членовете на националната комисия е в правомощията единствено на министъра на образованието и това е вид гаранция за обективно оценяване, директорът на СМГ и учители там - членове на националната комисия - взели инициативата, даже вече били говорили с учители от други математически гимназии и самите те пожелали съставът на комисията да бъде разширен. Всичко това е старателно описано в доклада.

Въпросът за конфликта на интереси също е разгледан от двамата проверяващи. Оказва се, че, да, членове на комисията са и преподаватели в частната школа "СМГ учители" на потенциални кандидати в СМГ. Но в отговор на изникващия въпрос за конфликт на интереси следва нова изненада: "В заповедта (на министъра за определяне на националната комисия - бел. ред.) не е указан срок, в който декларацията (за конфликт на интереси - бел. ред.) да бъде подадена".

"Липсата на разписано изискване за подаване на декларации за конфликт на интереси в конкретен срок създава предпоставки в състава на Националната комисия да попаднат хора, които биха компрометирали математическото състезание и работата на МОН. Съставът на националната комисия, в който влизат само учители от СМГ, формира обществени нагласи за липса на публичност и прозрачност, както и съмнения за липсата на безпристрастност и обективност в работата на комисията.

Отговаря на истината твърдението за състава на комисията, но при настоящата проверка не се намериха данни за произтекли вредни последици от това", пишат проверяващите.

От какво произтича увереността на двамата държавни експерти за липсата на вредни последици? По този въпрос докладът мълчи. Двамата просто съветват следващата година експертът по математика в МОН да се погрижи да изчисти въпроса със сроковете и декларациите.

Проверката установява също "различен подход в организирането на състезанието на областно ниво, което създава предпоставки за неравнопоставеност на участниците в състезанието – в едни области те се оценяват от областни комисии, определени от началника на РУО, а в други – от училищни, определени от директора на съответната математическа гимназия".

Работите от София-град проверява комисията, изготвила задачите, с изключение на един от членовете - а това води до неравнопоставеност, поражда съмнения към обективността на резултатите, признават двамата проверяващи.

Но оказва се, че точно тези членове на комисията и учители в СМГ са незаменими, независимо от въпроса за конфликта на интереси.

"Пред нас - пишат двамата държавни експерти - членовете на НК изразиха мнение, че е много трудно да се намерят качествени проверители, които в същото време да не попадат в хипотезата „конфликт на интереси“ с участващите в състезанието. При проверката и оценката трябва да се установи нестандартното в мисленето на участника, а с това не всеки учител по математика би могъл да се справи."

Обяснението за запазването на анонимността на Илчевска и Вангелов също е неочаквано и като че ли тук двамата влизат от ролята на проверяващи в ролята на защитници. Ето какво дословно пишат в доклада:

"Квесторите не са получили отделни пликове за събиране на неанонимния и анонимния модул, както е било в предходни години. Това се е получило, защото всички участващи в подготовката на състезанието до последния момент са били водени от презумпцията, че състезанието е от два анонимни модула. На 17.05.2019 г., след 14 ч., директорът и членовете на НК решават да проверят отново в регламента на състезанието и установяват, че там модулите са анонимен и неанонимен. Водени от съображението да не бъдат обвинени в неспазване на регламента, компрометиране на резултатите от състезанието и целия държавен план-прием в училището, те решават да поръчат мокър печат, който изисква попълване на имената на участника и го поставят на всички комплекти бланки за първия модул".

С други думи, нито един от отговорните за провеждането на състезанието не е бил запознат с регламента до последния момент и случайно следобеда преди изпита на 18 май директорът на СМГ и членовете на комисията (учители в СМГ) решили все пак да го погледнат. И, о, изненада! Оказва се, че са на път да компрометират резултатите и оттам - целия държавен план-прием. Загрижени да не им се случи това, те... поръчват мокър печат. Как той решава проблема със сложените в един общ плик анонимна и неанонимна част остава неизвестно.

Всичко това не води до извода, че всъщност целият държавен план-прием е бил компрометиран и че за отговорните трябва да има последствия. Напротив. Проверяващи и проверявани влизат в един отбор и вторите отново загрижено намират решението: догодина двата модула трябва да са анонимни.

За да уверят министъра и обществото, че анонимността не е била нарушена, двамата проверяващи пишат по повод засекретяването на работите:

"При предаването на пликовете писмените работи са разбъркани, за да няма следа кой плик от коя стая идва... (Явно фактът, че всеки плик съдържа модул с името на ученика е без значение - бел. ред..) От видеозаписа е видно, че процесът се извършва с голяма бързина (за 4 часа са засекретени 875 работи), при тази скорост е невъзможно анонимността, на който и да е участник, да бъде компрометирана".

Двамата експерти твърдят, че "въпреки някои проблеми в организацията на състезанието няма настъпили вредни последици за участниците и всички състезатели са оценени обективно. В училището е създадена организация за гарантиране на анонимността на състезателите, максимална прозрачност и безпристрастно прилагане на критериите за оценка към всеки състезател".

Според тях взаимоотношенията между СМГ и използващата името на училището частна фирма "СМГ учители" са на база ясни и прозрачни правила. Те не виждат проблем в използването на базата на училището за нуждите на частната школа и не споменават какъв наем плащат и дали покриват режийните разходи.

Въпреки всичко констатирано експертите пишат на финала, че ситуацията в СМГ е наред благодарение на "някакво щастливо стечение на обстоятелствата" и не препоръчват някой да бъде наказан:

"Потвърждават се твърденията, че начинът на формиране на НК за изготвяне на задачите на състезанието, недостатъчните мерки за предотвратяване на евентуален конфликт на интереси и за гарантиране анонимността на работите на учениците пораждат съмнения за обективността на резултатите от математическото състезание. По някакво щастливо стечение на обстоятелствата тези недостатъци не са предизвикали вредни последици".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8119

1

Nelumbo

12.08 2019 в 18:26

Получихте ли отговор от четиримата учители, които са попълнили декларациите?

Това ако не е конфликт на интереси, ми е любопитно какво е определението на МОН за него?