Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Иван Костов: Ако държавата е изтеглила парите си, това е атака към КТБ

ОFFNews 23 юни 2014 в 20:19 14177 30

БНБ разполага със средства да спаси всички вложения на хората в Корпоративна търговска банка и няма опасност за парите на вложителите, коментира Иван Костов пред БНТ.

Според Костов, поставянето на КТБ под специален надзор е най-чистият и лесен начин за разрешаване на възникналата криза и за защита на влоговете на хората. 

Той добави, че ако слуховете за изтегляне на парите на държавните предприятия от Корпоративна търговска банка са верни, то това е директна атака от страна на правителството. 

Бившият министър-председател заяви също така, че прокуратурата разстройва доверието в Българска народна банка. Институцията е била третирана по абсурден начин.

„Повдигането на обвинения срещу подуправител на БНБ е абсурдно, това не се случва никъде в света”, посочи Костов.

Разследванията на дейността на БНБ трябва се правят с вътрешни комисии, далеч от вниманието на обществото и медиите. Причината е, че когато се действа по начина, който виждаме през последната седмица, имаме нападение срещу финансовата система на страната, коментира Костов.

Бившият министър-председател мисли, че БНБ разчете правилно ситуацията и предприе тези мерки, за да защити и другите банки в България. 

Вчера Българска народна банка обяви, че държавата може да национализира КТБ и "Креди Агрикол България", като налее свеж ресурс в двете банки чрез Фонда за гарантиране на влоговете и ББР.

Днес финансовия министър Чобанов обаче заяви, че държавата ще даде възможност на миноритарните акционери да участват в увеличението на капитала на КТБ преди държавата да влезе в банката. Това изявление категорично противоречи на вчерашното изявление на БНБ, което е особено тревожно, защото е обезсилване на управителния съвет на БНБ и засилва несигурността за вложителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!