Чобанов: Към 21 юли КТБ може и да е държавна

Александра Маркарян 23 юни 2014 в 10:45 6476 6

На 21 юли хората ще имат избор между това да оставят депозитите си в КТБ, която към този момент може да е държавна, или да ги пренасочат към друга банка, включително държавната Българска банка за развитие, която ще започне да набира депозити.

Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред в. "Труд".

Той коментира решенията на Управителния съвет на БНБ от 20 и 22 юни. С първото Корпоративна търговска банка бе поставена под специален надзор заради риск от неплатежоспособност, а управлението й поеха двама квестори. Членовете на Надзорния съвет и на Управителния съвет на КТБ бяха отстранени от длъжност, а основните акционери бяха лишени от право на глас. Така реално от банката се отстранява Цветан Василев, който до този момент беше председател на Надзорния съвет, а също и основен акционер чрез дружеството си "Бромак" (то държи 50.66%). В неделя БНБ реши капиталът на КТБ да бъде увеличен, като увеличението поемат държавната Българска банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

В момента не може да се каже какъв допълнителен капитал ще бъде необходим, казва още Чобанов пред "Труд". Това щяло да е ясно до 10 дни, когато трябва да са готови одитът и оценката на активите и пасивите на двете финансови институции. Той допълни, че кабинетът очаква средствата във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, които към края на 2013 г. бяха 1,8 млрд. лв., да са достатъчни за покриването на нуждите.

Ресурсът на ББР по различните кредитни линии в подкрепа на бизнеса остава недосегаем, а дори държавата да капитализира допълнително ББР, за да участва в увеличението на капитала на КТБ, това няма да се брои за дефицит, заяви още министърът на финансите.

КТБ да бъде отворена отново на 21 юли, реши още БНБ в неделя.

Чобанов определи мерките като "ясен сигнал, че държавата е готова да действа бързо, навременно и решително за овладяване на системния риск. Целта е банковата група да се оздрави и депозантите да получат средствата си в пълен размер". Той допълни, че преди Българската банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките да влязат в КТБ, ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, като държавата ще се намеси, само ако те не успеят.

В същото време, решението на УС на БНБ предвижда още да "бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури".

До сегашната ситуация се стигна след разрив в отношенията между медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски и Цветан Василев. Въпреки че от началото на седмицата медиите от групата, продадена наскоро от собственика - майката на Пеевски Ирена Кръстева - на офшорка, публикуват ежедневно обширни материали срещу КТБ и Василев и въпреки че в резултат на това започна масово теглене на средства от вложители, в петък управителят на БНБ отговори твърде уклончиво на журналистическите въпроси дали БНБ ще заведе дело за уронване престижа на институцията.

В неделя БНБ реши още да постави под специален надзор и придобитата от КТБ дъщерна банка "Креди Агрикол - България", която наскоро беше преименувана на Търговска банка Виктория. 100% от капитала на "Креди Агрикол" бе придобит от КТБ през месец май 2014 г. с разрешение от БНБ, подписано от разследвания в момента подуправител на БНБ Цветан Гунев.

Малко след финализирането на сделката в Надзорния съвет на ТБ Виктория влезе дъщерята на Цветан Василев Радосвета Цветанова Василева. Новият състав на Надзора включва още Орлин Николов Русев и Абдул Ал Муршиди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови