Искат да се върне свинското на фермерските пазари

OFFNews 12 декември 2019 в 15:21 1903 0

Да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси на фермерските пазари в страната, поискаха в писмо до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) техните организатори. 

Рестрикциите бяха наложени през лятото, за да се ограничи разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Със заповед № РД 11-1419/19.07.2019 изпълнителният директор на БАБХ забрани предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните фермерски пазари в цялата страна. 

„Не сме съгласни с продължаващите до момента ограничения и настояваме заповедта да бъде отменена по отношение на организираните и контролираните от наша страна фермерски пазари“, казват от фондация „Локалфууд.БГ“, организатор на Фермерски пазари „Пендара“ в София и Пловдив, ДЗЗД „Фермерски пазар Варна“, Фондация за биологично разнообразие „Биоселена“, организатор на Фермерски пазар "Произведено във фермата" пред МЗХГ, както и Обединение за местен пазар и занаятчии ДЗДД, което организира Фермерски пазар „Натурално“ в Пловдив.

„Предприемането на мерки за превенция от разпространение на болестта Африканска чума по свинете е необходимо, за да се спре незаконната и неконтролирана продажба на свинско месо от нерегистрираните животински обекти. Провежданите от нашите организации фермерски пазари в цялата страна са надлежно регистрирани в компетентните областни дирекции на БАБХ, провежда се непрекъснат контрол по отношение подбора на производители и всеки един участник е регистриран оператор в системата на БАБХ. Всички производители и преработватели на свинско месо, членуващи в нашите фермерски пазари, разполагат с пълната документация, системи и мерки за самоконтрол“, изтъкват в писмото си до БАБХ организаторите на фермерските пазари.

От Фермерски пазар „Натурално“ настояват забраната за продажба на свинско месо и колбаси да се промени така, че да се разграничат легалните от нелегалните свиневъди, производители и разпространители на свинско месо. Целта е да се даде възможност на регистрираните фермери „да осъществяват своята основна дейност, която за семействата им осигурява поминък, а за българските граждани – достъп до чисто, екологично и нетретирано с химикали месо“, изтъкват от Обединение „Натурално“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови