Имот в Баня тъне в разруха след съмнителна сделка

OFFNews Последна промяна на 05 юни 2015 в 09:23 2319 0

Снимка btvnovinite.bg

Басейн, полуинтернат, огромен хотел, стадион с отоплителни тръби под земята. Това са част от имотите, построени върху апетитен терен в град Баня, Карловско. Сделката за земята е сключена преди осем години между общината и дружество, свързвано с бизнесмена Христо Ковачки, показа разследване на bTV.

Преди да бъде подписана сделката, е създаден инициативен комитет, който да лобира за осъществяването ѝ. Сред интересните имена в него е сегашният евродепутат и лидер на ББЦ Николай Бареков. На терена се намира къщата на неговия треньор по плуване. Бившият телевизионен водещ обаче отказа коментар.

В инициативният комитет бил и директорът на НИМ Божидар Димитров, който твърди, че не е бил активен и не си спомня точно какво се е случило преди осем години.

През 2007 година няколко бизнесмени предлагат амбициозни оферти за мащабни инвестиции в Баня. Сред тях са братът на финансовия министър в кабинета „Сакскобургготски" Милен Велчев - Георги Велчев, и Христо Данов, който тогава е президент на местния футболен отбор.

Побеждава компанията „Баня Голф Енд Спа Резорт" АД. Един от изпълнителните й директори тогава е Радостина Димова, която по това време е и в управата на „Българска енергийна компания" и „Атоменергоремонт", свързвани с енергийния предприемач Христо Ковачки.

И сегашният директор на „Баня Голф Енд Спа Резорт" АД, според Търговския регистър, води до Ковачки - това е Десислава Филипова, известна като негов дългогодишен ПР.

Заради сделката се създава съвместното дружество „Спортен комплекс Баня" АД - между община Карлово и „Баня Голф Енд Спа Резорт" АД.

„Специално създадено, без уставен капитал, без история. Просто създадено в един апартамент в „Лагера", обясни общинският съветник в Карлово Спас Протопопов.

Първоначалното намерение е да се изгради огромно вилно селище за спа туризъм с голф игрища и увеселителни заведения с инвестиция от 60 милиона евро.

Според договора общината притежава 34 от дружеството, а „Баня Голф Енд Спа Резорт" АД почти двойно повече - 66%. Вноската на община Карлово не е парична. Тя апортира ценни недвижими имоти на Баня в размер на близо 8 милиона лева. Част от тях - сгради, години използвани за подготовка на спортисти.

След сделката обектите са затворени и спират да работят.

През 2015-а - 8 години по-късно видими следи от инвестиции в Баня няма, а оставените под ключ имоти тънат в разруха.

„Виждате спортния комплекс. Открит басейн - 25-метров, използван от клуб по триатлон, от състезатели по плуване. В миналото сме имали европейски шампиони от олимпиади. Задната част на сградата е била спортен полуинтернат за ученици от 1 до 4 клас, а другата - хотелска, за гостите на града. Това е хотелски надпис, голяма зала, кафе, ресторант, хотелска част, малък възстановителен център за спортисти, с минерална вода. За съжаление, общината само я охранява”, каза кметът на Баня Емил Мартинчев.

В основата на сделката стоят подписите на кмета на Карлово Емил Кабаиванов под два проектоустава. В началото на споразумението той прави странната крачка, като не взима под внимание препоръките на общинския съвет да бъдат нанесени корекции в документа. Така с подписа си той отключва ръцете на мажоритарния собственик, който получава три гласа върху терена, а общината остава с два. Тези решения на Кабаиванов доведоха и до обвинения срещу него.