Карловският кмет с обвинение заради договор на Ковачки

OFFNews 30 април 2015 в 17:04 5120 1

Снимка БГНЕС

Районна прокуратура Карлово повдигна днес обвинение срещу кмета на града д-р Емил Кабаиванов за злоупотреба с доверие заради имотите на фирма "Баня голф енд спа резорт". 

В основата на обвинителния акт е скандалният договор с бизнесмена Христо Ковачки за съвместно акционерно дружество, според който общината апортира целия спортен комплекс на град Баня срещу бъдеща дейност. Такава съвместна дейност до ден днешен не настъпва, а спортните имоти са занемарени, а градчето не може да използва природните си дадености.

"Спортен комплекс Баня" бе учредено през 2007 г. за инвестиции и развитие на спортната база в Баня. Новото дружество е с капитал от 37,15 млн. лв., като блокиращата квота от 34% е на община Карлово. Инвестицията на "Баня голф енд СПА ризорт" е на стойност около 60 млн. евро, които представители на Ковачки обещаваха, че ще реализират от три до пет години.

"На 10 юли 2007 година Общинският съвет на Карлово е гласувал устав, който е имал явни недостатъци във вреда на общината и затова на 26 юли същата година той бива променен. Договорът, обаче, е подписан от кмета на Карлово като пълномощник, по първия, непроменен устав. Интересно е, че самият кмет тогава е протестирал първия вариант на устава с докладна записка в Общинския съвет. Договорът е сключен през септември същата година", посочва наблюдаващият прокурор Свилен Братоев, цитиран от БГНЕС.

През 2009 година Пловдивският административен съд развали договора между община Карлово и частното дружество "Баня голф енд спа резорт", но малко по-късно Върховният административен съд отмени решението с мотивите, че местната власт сама определя как да се разпорежда със собствеността си и актът за апортиране на имоти в смесеното дружество не подлежи на съдебен контрол. Според наблюдаващия районен прокурор Братоев, това решение няма отношение към днешното обвинение.

Сред апортираните имоти, с които община Карлово и град Баня все още не могат да се разпореждат по силата на сключения договор, влизат спортният комплекс, хотелът, спортният полуинтернат и стадионът в град Баня, както и по-голямата част от общинските земи в съседното село Соколица. На практика това е почти цялата общинска собственост на Баня.

Много скандален факт е, посочва обвинителят, че в момента хората на Ковачки, същите, които участват в "Баня голф спа енд резорт", развиват в Баня тяхна си дейност и трупат печалби. В Пловдивския съд в момента има дело за несъстоятелност, заведено от НАП, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови