Има ли риск украински бежанци да останат на улицата в началото на сезона

OFFNews 19 април 2022 в 20:55 1895 0

До 31 май настанените в хотели по Черноморието украински бежанци трябва да ги напуснат. След тази дата те ще бъдат насочвани към държавни бази и общежития. Съществува ли обаче риск те да останат на улицата в началото на летния сезон?

27 са държавните почивни бази по Южното Черноморие, но капацитетът им не е достатъчен, за да осигури място за настаняването на всички украински граждани в областта, които в момента са над 30 000, съобщи БНР. 

В три свои хотела в Слънчев бряг и Несебър Венелин Ташев е настанил 2500 украинци, предимно майки с деца. Те са подписали декларации, че след 25 май ще освободят стаите. След тази дата хотелиерът има други резервации.

"В един момент ще фалираме заради това, че помагаме", посочи Ташев.

Според хотелиера Атанас Терзиев настаняването в държавни бази не е реалистично, защото по думите му "това са хиляди легла". Той смята, че украинците трябва да останат в хотели, които през лятото не работят, например в зимните курорти.

Само два от по-големите хотели в Банско и няколко по-малки са настанили около 600 бежанци. Повечето са дошли в началото на април. Хотелиерите са декларирали готовност да се грижат за тях в дългосрочен план. От няколко дни обаче са в пълна неизвестност заради спиране на мярката след 31 май, признава управителят Мария Атанасова.

"Нищо не сме получили. Очакваме към 15 май, което за нас е малко късно. Разходите – три хранения и всичко", напомни тя.

Пет-шест са хотелите в Банско, които целогодишно работят само с туристи и са заявили, че няма да настаняват бежанци от Украйна.

Експертът по менажиране на хотели и член на УС на Съюза на туристическия бизнес в курорта Юлияна Христова коментира спирането на помощите така:

"Леко сме учудени. Редица хотели от тези, които ще работят през лятото, имат готовност и за настаняване на някакъв брой бежанци. Тук говорим за апартаментните хотели, които имат дневна с малък кухненски бокс. Същото се отнася и за студиата".

В Банско се предлага и възможността настанените да започнат да работят, уточнява Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови