Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

И в Бургас ще забраняват бурките

OFFNews - Бургас 11 май 2016 в 15:35 3697 2

Забрана за облекло, което да прикрива лицето, ще се обсъжда и в Бургас. Предложението за това е на Георги Дракалиев от ВМРО, който е общински съветник от листата на ГЕРБ в местния парламент.

През последните години сме свидетели на появяването в България на една нетрадиционна форма на исляма, пише в мотивите си Георги Дракалиев.

Това е така нареченият „радикален ислям”, характеризиращ се с агресивна пропаганда против иноверците. Тази политическа доктрина, скрита под формата на религия, никога не е била присъща на българските мюсюлмани. За съжаление, тя вече има свои агитатори и последователи и у нас“, добавя общинският съветник. Той признава, че в Бургас няма наплив от хора, носещи бурки, но мярката е превантивна и след като се приема на други места в страната, е редно да я има и в морския град.

Става дума за облекла, които покриват изцяло или частично лицето на човек, от които не можеш да разпознаеш кой е срещу теб и каква е неговата самоличност. Това нещо, в България не е съществувало никога, не е традиционно за нас, нито за мюсюлманите в България, нито за другите общности“, пояснява Дракалиев.

Предлаганата глоба за подобно нарушение е от 500 до 5 000 лв.

Георги Дракалиев пояснява, че колегите му от ГЕРБ биха подкрепили подобно предложение. Очаква се „за“ да гласуват и съветниците от Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Ангел Божидаров пояснява, че също са имали подобна идея.

То и в Пазарджик нямаше забулени хора преди 3 г. Обаче се появиха. И накрая се оказа, че май някой плаща да ходят така. Тогава изниква веднага въпросът дали някой няма да плати и да продължава да плаща там, където няма забрана. Защо трябва да се чака, да се стресират хората? Да ходят някакви сомнамбули и пингвини из града и да стряскат хората“, казва Боджидаров.

Той е категоричен, че забраната трябва да обхваща и футболни фенове и участници в протести, които крият лицата си.

Като политическа мода определя подобно предложение Евгений Мосинов от БСП. Той не вижда никаква логика в подобна забрана:

Бургас не е Пазарджик. Отидете в бургаски МОЛ, там често могат да бъдат срещнати жени, ако не с бурки, със забрадки, които идват да пазаруват. Когато забраняваш едно нещо така усърдно и последователно, го правиш модерно, загадъчно и интересно“, каза Мосинов и прави паралел със забраните по времето на социализма, когато всичко ограничено е било интересно.

От най-голямата ромска организация в Бургас, Областния ромски съюз, се обявяват „за“ подобна забрана. Председателят й, Митко Доков, пояснява, че по-голямата част от ромите в града са мюсюлмани, но нито носят бурки, нито имат такова намерение.

Но е добре да се въведе, това е превантивно. Няма разумен човек, който да се съгласи с подобно нещо. Мисля, че е недопустимо дори, да се носят бурки“, казва Доков.

Митко Доков е категоричен, че подобна забрана не ограничава ничии права. Подчертава, че сред бургаските роми няма и не е имало опити за радикализация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

11.05 2016 в 16:22

"Като политическа мода определя подобно предложение Евгений Мосинов от БСП"

Тихо бе дебил!
Загадъчно го били правели, тоя още живее по времето кога забранявали битълските прически и късите поли.
 
X

Да помогнем на украинските деца!