Human Rights Watch: България не може да помага на бежанците

OFFNews Последна промяна на 29 април 2014 в 09:36 4961 5

Бежанци в лагера в Харманли

Снимка Human Rights Watch

Международната правозащитна организация Human Rights Watch обвини България в систематични и целенасочени действия да се пречи на хора без документи, търсещи убежище, да влязат в страната ни и да подадат молби за международна закрила.

Докладът от 76 страници е озаглавен "План за овладяване: Отпращане и задържане от страна на България на сирийци и други, търсещи убежище и мигранти".

България не е подготвена за наплива от търсещи убежище хора, оказва се неспособна да се справи с индивидуалните молби за убежище и да осигури на новопристигналите основна хуманитарна помощ, включително храна и подслон, се казва в доклада. В документа се критикува т.нар. "нова политика за овладяване на бежанския поток", с която, според Human Rights Watch на практика се затваря вратата пред новопристигащите.

До организацията достигат разкази на имигранти, задържани във вътрешността на България или на границата и незабавно върнати в Турция, се казва в доклада и се призовава да се сложи край на незабавните експулсирания и отпращания на лица, търсещи убежище.

Отправя се призива да се спрат побоищата, използването на електрошокови палки и други злоупотреби срещу мигранти на границата с Турция, да се разследват и да бъде потърсена отговорност от длъжностните лица, които злоупотребяват с чужденци.

Human Rights Watch признава, че България има ограничени възможности, но дори и с ограничен капацитет от страната ни се изисква да изпълни минималните задължения за зачитане правата на бежанците и лицата, търсещи убежище.

Организацията признава, че страните членки на ЕС трябва да имат обща позиция по политиката за бежанците и да се търсят варианти за споделяне на тежестта, включително чрез преместване другаде в Евросъюза на лица, търсещи убежище и бежанци, намиращи се в България. В доклада се призовават другите страните от ЕС да не връщат в България лица, търсещи убежище, в съответствие с Регламента от Дъблин, докато не се подобрят условията у нас. 

Миналата седмица вътрешният министър Цветлин Йовчев определи твърденията на правозащитната организация като "откровени лъжи". 

"Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България", каза вицепремиерът.

Вътрешният министър определи като нелепи твърденията на неправителствената организация, че на границата има войници, които с ботушите си малтретират бежанците. Обяснението му е, че на границата няма разположени военни сили.  Йовчев обяснява, че на по-голяма част от границата има система за видеонаблюдение и всичко, което се случва, се наблюдава, записва се и може да се провери. "На нашата граница има постоянно присъствие на служители на „Фронтекс”, които работят съвместно с граничните полицаи. Трябва да кажем, че нямаме нито една забележка по линия на „Фронтекс” за цялостната ни работа, както и за това, че се упражнява насилие спрямо нелегалните имигранти, които се задържат на границата", коментира още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.04 2014 в 11:42

Защо бедна и безработна българия трябва де е отворена за бежанци-има страни с традиции като англия и германия...или българия да се превърне в гетото на европа, ако вече и не е

30.04 2014 в 11:37

Ами да си ги вземат в англия и европа тези емигранти-защо българия трябва да е гетото на европа...гадни лицемери

29.04 2014 в 20:42

Без значение кой е на власт сега в БГ това е оплюване на страната ни.Продажни политици защитете държавата си.Така наречените европейци да си ги вземат при тях мнения и акъли от ТОЛЕРАСТИ не са ни нужни.

29.04 2014 в 09:58

Това "систематични и целенасочени действия да се пречи на хора без документи, да влязат в страната" важи на първо място за Пиндосия по отношение на мексиканците. Ама за тях си трая, с нас са се хванали.

Като си отворят пиндосите границата с Мексико за "хора без документи", след това може и тук. Аме не преди тях. Няма да ги изпреварваме по демокрастия.

29.04 2014 в 09:52

Ем да си ги влачат бре. Много е лесно отстрани да се говори. Я да си ги взимат и да ги видим какви толерасти са....