Quantcast

"Амнести интернешънъл" призова ЕС да не връща бежанци у нас заради "ужасяващи условия"

ОFFNews Последна промяна на 01 април 2014 в 11:10 2808 3

Бежанци

Европейските държави не бива да прехвърлят търсещи убежище лица към България, докато страната не подобри ужасяващите условия в приемните центрове и не преразгледа своите дълбоко погрешни процедури за предоставяне на убежище, призова международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл".

На 1 април върховният комисар на ООН за бежанците (UNHCR) ще обяви позицията си по проблема. 
"България все още е далеч от очаквания стандарт за прием на бежанци и търсещи убежище лица. Държавите от ЕС трябва за спрат трансферите на такива лица към България и да поемат отговорност за хилядите мъже, жени и деца, които отчаяно се нуждаят от помощ", казва заместник програмният директор на организацията за Европа и Централна Азия Йезерка Тигани.

Според регулациите на ЕС търсещите убежище могат да бъдат върнати в България, ако тя е държавата, през която са влезли на територията на съюза.

Заключенията на организацията са потвърдени от нейни емисари, които са посетили страната ни преди месец. Въпреки че те са отчели напредък по отношения на условията на живот в лагерите, някои от центровете все още са "неадекватни", смятат от "Амнести".

“Българските власти са започнали ремонти на приемните центрове, но все още са налице систематични дефицити, в т.ч. в процедурите за обработване на документите, пренаселването, лошите хигиенни условия и неадекватното изхранване", посочва Йезерка Тигани. Тя сравнява незадоволителните подобрения с "лепенка върху зееща рана".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2014 в 14:45

Да не забравяме, че е 1ви април - изглежда амнестианците имат чувство за хумор.

Бежанците, доколкото разбирам, бягат от война, което значи, че всякакви условия биха били по-добри от военните, нали?

01.04 2014 в 12:18

До кога България ще издържа самостоятелно многохилядната бежанска маса, която ни връхлетя? Че и се оплакват от "ужасяващи условия", нали целта беше да се спасят от войната, не да ги настаняваме в хотели. Като не им харесва, на автобуси и към Франция и Германия. Да видите от там колко бързо ще ни ги върнат да ги изхранваме.

01.04 2014 в 11:51

Излишно е да се обръщат към европейските държави, защото звучат много лицемерно. Освен думите на еврокомисарката за прилагане на европейските закони(след посещението в България) искам да добавя и тази прясна новина:
"Четвъртата среща на върха ЕС - Африка ще премине под надслов „Инвестиции в хората, просперитета и мира".
Тоест Европа казва: ние ще дадем едни пари на африканската политическа върхушка(които за благозвучие ще наречем по друг начин), а те ще променят законите си така, че ние автоматично да връщаме обратно в Африка всички бежанци.
Нека се обърнат официално към Европейския Съюз, а не само да отчитат дейност.Нека направят същото обръщение и към САЩ, Канада, Австралия. Нека те също приемат бежанци от Африка. Да, ама не им стиска, защото те плащат основните вноски за издръжка на администрацията на ООН...