"Амнести интернешънъл" призова ЕС да не връща бежанци у нас заради "ужасяващи условия"

ОFFNews 01 април 2014 в 11:10 3429 3

Бежанци
Бежанци

Европейските държави не бива да прехвърлят търсещи убежище лица към България, докато страната не подобри ужасяващите условия в приемните центрове и не преразгледа своите дълбоко погрешни процедури за предоставяне на убежище, призова международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл".

На 1 април върховният комисар на ООН за бежанците (UNHCR) ще обяви позицията си по проблема. 
"България все още е далеч от очаквания стандарт за прием на бежанци и търсещи убежище лица. Държавите от ЕС трябва за спрат трансферите на такива лица към България и да поемат отговорност за хилядите мъже, жени и деца, които отчаяно се нуждаят от помощ", казва заместник програмният директор на организацията за Европа и Централна Азия Йезерка Тигани.

Според регулациите на ЕС търсещите убежище могат да бъдат върнати в България, ако тя е държавата, през която са влезли на територията на съюза.

Заключенията на организацията са потвърдени от нейни емисари, които са посетили страната ни преди месец. Въпреки че те са отчели напредък по отношения на условията на живот в лагерите, някои от центровете все още са "неадекватни", смятат от "Амнести".

“Българските власти са започнали ремонти на приемните центрове, но все още са налице систематични дефицити, в т.ч. в процедурите за обработване на документите, пренаселването, лошите хигиенни условия и неадекватното изхранване", посочва Йезерка Тигани. Тя сравнява незадоволителните подобрения с "лепенка върху зееща рана".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!