Йовчев: „Хюмън райтс уоч“ лъже, няма насилие над бежанци

OFFNews 25 април 2014 в 11:12 1873 6

Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България.

Това казва пред Агенция „Фокус“ вътрешният министър Цветлин Йовчев в отговор на твърденията на неправителствената организация за това, че граничната полиция е изблъсквала със сила обратно в Турция заловени на българска територия сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище в страната. Според информацията на правозащитната организация това се прави систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г.

Очаква се докладът на „Хюмън райтс уоч“ да бъде представен официално следващия вторник.

От правозащитната организация призовават правителството да прекрати масовото изгонване през границата с Турция на нелегалните имигранти и употребата на прекалена сила от полицията. Според международното споразумение, известно като "Дъблин 2", България е длъжна да пуска на територията си идващите бежанци, да ги настанява в подходящи лагери, но да не допуска да напускат страната ни в посока Западна Европа.

Позицията на "Хюмън райтс уоч" съвпадна с поредния случай на насилие върху нелегални имигранти, който беше съобщен от неправителствената европейска организация Border Monitoring (BMB). Инцидентът е станал на 21 април, когато сирийка и нейните четири деца на възраст между 10 и 22 години направили опит да влязат през браздата в община Болярово. Според разказа на майката те успели да преминат границата, където били посрещнати от полицаи.

"Не бих се спрял да разглеждам в детайли посочените в доклада случаи, но има неща, които са фрапиращи лъжи, което много лесно може да се провери. Например, че българските гранични полицаи не са въоръжени с оръжие, което има приклади, т.е. няма как да пребият такива бежанци с приклади, след като нямат оръжие с приклади. На второ място, трябва да ви кажа също, че нашите гранични полицаи, които са на границата, не притежават, нямат в оборудването си електрошокови палки. Няма как да малтретират бежанци с електрошокови палки, които нямат и не притежават", коментира в отговор Йовчев.

Вътрешният министър определи като нелепи твърденията на неправителствената организация, че на границата има войници, които с ботушите си малтретират бежанците. Обяснението му е, че на границата няма разположени военни сили.
Йовчев обяснява, че на по-голяма част от границата има система за видеонаблюдение и всичко, което се случва, се наблюдава, записва се и може да се провери. "На нашата граница има постоянно присъствие на служители на „Фронтекс”, които работят съвместно с граничните полицаи. Трябва да кажем, че нямаме нито една забележка по линия на „Фронтекс” за цялостната ни работа, както и за това, че се упражнява насилие спрямо нелегалните имигранти, които се задържат на границата", коментира още министърът.

Най-важното
Всички новини