Quantcast

Христосков: Пенсиите няма да се намаляват, ще растат

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2014 в 16:13 2934 3

В Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система въобще не е обсъждан вариант за намаление на пенсиите, съобщи днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Той уточни това по повод публикации, че догодина има опасност пенсиите да бъдат намалени заради дефлация.

"До края на годината се очаква дефлация от около 1%. Очакваното увеличение на средния осигурителен доход за тази година ще бъде около 4.8%. Тези разчети показват, че при прилагане на Швейцарското правило в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще бъде заложено увеличение на пенсиите", обясни Христосков.

Той напомни, че до 2011 г. възрастта за пенсиониране на работниците от първа и втора категория труд не се е увеличавала. През това време пенсионната възраст за трета категория труд при жените нарасна с 5 години и 8 месеца, а при мъжете - с 3 години и 8 месеца.

"Тази разлика между различните категории труд трябва да се намали, но постепенно в дълъг хоризонт от време - до 2028-2030 г.", коментира Христосков по повод спекулациите, че възрастта за пенсиониране на миньорите щяла да се увеличи с 8.5 години от следващата година. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2014 в 19:44

И ние това си помислихме "Че то има ли накъде да се намаляват?".

Обаче държавните чиновници клатикурци явно им се мярка и подобна идея. Въпреки че, има резон най-високите пенсии на бившата червена номенклатура, бившите партийни секретари, бившите шапкари, и служители от репресивните куманистически органи и служби да минат на най-ниската социална пенсия, каквато те самите бяха дали на бившата буржоазия след преврата на 8 септември 1944 г.

То и без това цял живот смучат много повече, отколкото им се полага. Айде сега накрая малко справедливост и за ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК.

23.09 2014 в 16:40

Че то има ли накъде да се намаляват?... Даже може и да накарат пенсионерите да подпомагат държавата, като даряват половината си пенсийка, че да има пари да връткат нашите дебелокожи политици...

23.09 2014 в 16:25

колко сериозно изказване за увеличение от има няма 5 лева.
Докато всичко не разберат, че за да бъдат високи пенсиите, за да бъдем да поемаме съществени, а не само на приказки социални ангажименти, трябват пари.
За да дойдат пари, трябва подходяща БИЗНЕС СРЕДА, осигуряваща честно съревнование на знание и капитали - чужди, местни, всякакви.
Трябва разбиране, че колкото по-успешно се справяме с упражнението печелене на пари, толкова повече полезност за клиента се доставя, толкова повече средства от данъци постъпват...и всички са щастливи.
Всичко друго са утопии.