Христо Грозев: Chat GPT ще умножи в милиони пъти дезинформацията

OFFNews 03 юни 2023 в 12:42 3795 5

Христо Грозев

Снимка Getty Images

Христо Грозев

Фалшивите аудио и видео, създадени от изкуствен интелект, стават все по-неразпознаваеми от истинските. Но по-голямата заплаха е за текстовете, тъй като Chat GPT ще може да усили, да умножи в милиони пъти усилията на сегашните дезинформатори.

Тези, които са лесно манипулируеми, ще станат по-лесно манипулируеми, каза журналистът Христо Грозев в дискусия на тема „Свободата на избор на аудиторията“ на 18-ата световна среща на българските медии.

„Те създават адаптивен текст, за да участват в определена дискусия, за да дезинформират. Това ще засегне по-лесно подаващата се част от обществото“, допълни Грозев.

Грозев разказа за случая „Навални“ и работата по разследването си.

„В случая с Навални взаимоотношение с тайните служби не е имало, тъй като този човек не знаеше, той мислеше, че докладва на свой шеф“, разказа той. По повод съмненията дали журналистите имат право да се представят за друг човек, за да събират данни, той обясни, че в случая, Навални като жертва на покушение е имал това право. „А аз като журналист имах право да стоя в стаята и да запиша“, обясни Грозев.

„Разговорът бе 52-минутен. Аз се притеснявах във всичките 52 минути на този разговор какво ще се случи с този човек, който толкова по идиотски си разказа всичко“, заяви той.

Христо Грозев разказа, че година по-късно намерили ковид тест на човека, който разкрил цялата истина за случая „Навални“, т.е. той е жив.

„Открихме, че работи в понижен режим извън Москва. И когато анализирам защо е жив, моят личен отговор е, че путинският режим не може да убива некадърници. Но ако почне да убива некадърници, ще се провали“, заяви Грозев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22843

5

dolivo

03.06 2023 в 15:42

тоз откри топлата вода

от 2012 още АИ увеличава дезинформацията чрез моделите за сентимент

10211

3

Човека

03.06 2023 в 13:18

За програмите с алгоритми за генериране на информация чрез текст или изображения е прав естествено. Те работят с материали на клиента, както се казва. Става ми смешно като чуя израза "изкуствен интелект"
За режима и некадърниците е още по-прав.

1042

2

danvan

03.06 2023 в 13:10

Уважавам много Грозев, ама айде всеки да се изказва от това, което разбира. ChatGPT е просто инструмент, въпросът е кой и за какво го използва.
Същите дивотии пишеха за компютрите преди 30-тина години

2750

1

alfakentavur

03.06 2023 в 12:57

Че ChatGPT е по-умен от орките, които пишат фалшиви новини, няма съмнение. Но пък ние ще проверяваме с друг AI :)