Хиляди се стекоха на връх Околчица по стъпките на Христо Ботев

OFFNews 02 юни 2019 в 14:35 2315 0

Снимка БНТ

Хиляди се събраха на връх Околчица днес в знак на почит и поклонение към Христо Ботев и загиналите за свободата на България, предаде БНТ.

Днес се навършват 143 години от гибелта на гениалния революционер и поет.

Точно в 12 ч. сирените в цялата страна бяха включени, а поклонения имаше в цялата страна.

Хиляди се стекоха на връх Околчица, където е последната битка на Ботевата чета.

"Казал го е в стихотворението "Хаджи Димитър": "аз искам, сестро, тук да загина". Когато човек си спомни само това, емоция не трябва да има, освен само едно - пред мене България, над мен е България, до мен е България, под мене България", каза учителят Филип Филипов пред БНТ.

Искам да се докосна и да продължа неговото дело - бяха думите на Александър Антов от Околчица.

Да измине пътя по стъпките на Ботев - това е нещо, което всеки достоен българин трябва да направи. Усещането е невероятно - сподели Симона.

В София стотици се събраха в Борисовата градина пред паметника на Христо Ботев, за да почетат загиналите герои за свободата на родината ни. Там се проведе и официална церемония, в която слова произнесоха Здравка Евтимова и Никола Инджов, а деца от столични училища четоха свои стихотворения, посветени на Ботев. Под звуците на химна на България, изсвирен от представителния гвардейски духов оркестър, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на героя и с минута мълчание отдадоха почит на неговата саможертва. На церемонията присъстваха още заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов и Белоградчишкия епископ Поликарп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!