„Грийнпийс“ - България отчита силен интерес към своята програма за фермерски обмен в Европа

OFFNews 03 ноември 2016 в 16:27 1822 0

Нарастващ интерес от страна на български фермери има към първата по рода си програма за европейски обмен на земеделски производители. Това съобщиха от екологичната организация „Грийнпийс“ - България, която е организатор на програмата. На този етап са кандидатствали над 50 земеделски производители.

Припомняме, че инициативата е пилотна и позволява на фермери от България да прекарат една седмица в стопанства във Франция, Белгия или Гърция, за да се запознаят с техния начин на работа. Крайният срок за кандидатстване в програмата е 3 ноември 2016 г. включително, след което екипът на „Грийнпийс“ ще разгледа кандидатурите и ще избере двама участници в програмата от всяка държава. Формата за кандидатстване е достъпна на адрес bg.farmers2farmers.org.

На същия адрес функционира и новата уеб платформа за екологично земеделие bg.farmers2farmers.org, създадена от „Грийнпийс“ с цел да свърже земеделски производители от цяла Европа. Чрез онлайн платформата те могат да общуват помежду си, да обменят добри практики, да обсъждат реални казуси и да решават заедно актуални проблеми в работата си. На нея ще бъде публикувана също информация за актуални събития, интересуващи фермерите и ще бъдат представяни земеделски стопанства, които работят екологично.

Сред тях е фермата на братя Николови, създадена от един от братята – Димитър, който е отдаден активист за добра храна. Той затваря кръга на екологичното производство със собствен ресторант, предлагащ само сезонна храна, отгледана по екологичен начин.

Във фермата на площ от около 400 декара се отглеждат лозови насаждения, царевица и зърнени култури. Освен това екипът на фермата, ръководен от двамата братя и техния баща, отглеждат и 200 овце. Разполагат също с помещение за доене, овчарник, един голям хангар, както и няколко по-малки склада.

Фермата е типичен пример за семейно стопанство, което следва принципите на производство на земеделска продукция в хармония с природата и по-тясна връзка между производителите и крайните потребители. Тук можете да научите повече за фермата на братя Николови. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови