„Грийнпийс“ анонсира у нас програма за обмен на фермери

ОFFNews 28 октомври 2016 в 16:56 3037 0

Ако сте земеделски производител и желаете да се запознаете с начина на работа на вашите колеги от Франция, Белгия или Гърция, това вече е възможно с първата по рода си програма за обмен на фермери, представена от „Грийнпийс“ - България. Заедно с нея екологичната организация анонсира и своята нова онлайн платформата за екологично земеделие bg.farmers2farmers.org. България е първата страна, в която тя заработи.

Пилотна програма на Грийнпийс за международен обмен на фермери ще позволи на участниците да се запознаят от първа ръка с екологичните практики в земеделски стопанства в редица европейски страни, прекарвайки около седмица в тях. В рамките на програмата през тази и следващата година ще бъдат осъществени осем такива посещения.

Желаещите да се включат могат да кандидатстват до 3 ноември 2016 г., а формата за кандидатстване е достъпна в онлайн платформата bg.farmers2farmers.org. Те ще преминат процес на одобрение от екипа на „Грийнпийс“, след което от тях ще бъдат избрани двама участници в програмата от всяка от четирите държави.

Платформата е международна и ще позволи на земеделски производители от цялата страна и Европа да общуват помежду си, да обменят добри практики, да обсъждат реални казуси и да решават заедно актуални проблеми в работата си. Ще има и информация за актуални събития, интересуващи фермерите. България е първата страна, в която стартира новата платформа.

„Нашата мисия е да произвеждаме достъпна, полезна храна, която повишава биоразнообразието. Следваме подхода, познат на хората от едно време – преди Зелената революция – и използваме новите технологии, за да направим всичко по-лесно. Например, използваме сателитни данни, за да следим водните и въздушните потоци, за да решим какво къде да посеем“ - споделят от фермата Balkan Ecology Project, която е едно от първите български стопанства, включени в онлайн платформата.

Тя е ферма със смесено отглеждане на поликултури в малки мащаби, насърчаваща биоразнообразието. Подходящо място е за посещение от всеки, който желае да научи повече за подреждането на човешката среда за живот, въз основа на добри екологични принципи. Повече информация за фермата е достъпна тук.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!