Остават два дена за кандидатстване в програма за обмен на фермери на „Грийнпийс“ - България

OFFNews 01 ноември 2016 в 18:11 1299 0

Два дена остават за кандидатстване на български земеделски производители в първата по рода си програма за обмен на фермери, представена от „Грийнпийс“ - България. Припомняме, че инициативата, която беше анонсирана в началото на октомври, позволява на фермери от България да прекарат близо седмица в стопанства във Франция, Белгия или Гърция, за да се запознаят с техния начин на работа.

Заедно с програмата, „Грийнпийс“ - България представи и своята нова онлайн платформа за екологично земеделие bg.farmers2farmers.org. Тя има за цел да свърже земеделски производители от цяла Европа, позволявайки им да общуват помежду си, да обменят добри практики, да обсъждат реални казуси и да решават заедно актуални проблеми в работата си. В сайта се публикува и информация за актуални събития, интересуващи фермерите.

Крайният срок за кандидатстване в програмата за обмен на фермери е 3 ноември 2016 г. включително, а формата за кандидатстване е достъпна в онлайн платформата bg.farmers2farmers.org. Те ще преминат процес на одобрение от екипа на „Грийнпийс“, след което от тях ще бъдат избрани двама участници в програмата от всяка от четирите държави. В рамките на програмата през тази и следващата година ще бъдат осъществени осем такива посещения.

В портала е достъпна и информация за български ферми, които спазват екологични практики в своето развитие. Такива са фермата на Братя Николови, близо до Белене, фермата на Албена Симеонова, до Никопол, както и Balkan Ecology Project, до Казанлък, за която вече писахме в Offnews.bg.

Албена Симеонова е сред основателите на движението за биологично земеделие в България и нейната ферма пази историята на това движение у нас. На 2750 декара в нея се отглеждат зърнени култури, зеленчуци и лозови насаждения.

Самата Албена се занимава със земеделие от 1999 година. Отявлен еко – активист и привърженик на земеделските практики, щадящи природата, тя може да разкаже много за трудностите и успехите на това да следваш тези принципи в сектор като зърнопроизводството, доминиран от големите индустриални играчи.

Днес 700 дка от фермата са биологично сертифицирана обработваема земя, a други 300 дка са биологични лозя. В стопанството работят 19 постоянни работници, както и между 50 – 80 сезонни. Отглеждат се също пилета, прасета и крави, чието месо се продава на фермерските пазари. Там се реализира и голяма част от произвежданото вино. Повече информация за фермата е достъпна тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови