Гръмотевични бури и градушки връхлитат Балканите

OFFNews 02 септември 2014 в 17:36 8307 0

БНР, Архив

Силни дъждове, придружени от гръмотевици и на отделни места градушка, връхлитат Балканския полуостров в началото на септември, предаде БГНЕС.

Очаква се времето на Балканите да остане лошо в следващите няколко дни, като облачният и дъждовен вихър ще мине и над България.

Очаква се утре над старана да вали дъжд с гръмотевици още от сутринта, като в отделни области са обявени оранжев и жълт код.

Оранжев код за интензивни валежи е обявен в 8 области на Северозападна и Централна България - Видинска, Монтанска, Врачанска, София област, Ловешка, Габровска, Пловдивска и Старозагорска. Там очакваните количества дъжд за денонощието ще бъдат около 30-60 л/кв.м.

В останалите 20 области в страната обявеният код е жълт заради обилни валежи. В областите на Югозападна и Южна България, включително в София очакваните количества дъжд за денонощието са 20-40 л/кв.м. На североизток и изток очакваните количества дъжд за денонощието са 15-30 л/кв.м. Ще духа умерен, временно силен вятър от изток-североизток.

Валежите още от сутринта ще обхванат цялата страна. На места ще са придружени от гръмотевици. По-големи количества валежи се очакват да паднат в Западна и Централна България.

Вятърът от изток-североизток ще се усили - ще е умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно и силен. Температурите ще се понижат и преобладаващите максимални ще са от 21° до 26°, в североизточните райони, където ще завали по-късно след обяд до 28°, в София около 21°.

Заради очакваните гръмотевични бури в Босна и Херцеговина също е обявен жълт код за утре, а в Хърватска оранжев за опасност от поройни валежи.

Дъждовете се изместват на изток към нашата страна. В Сърбия и утре се очакват порои, почти в цялата страна е обявен жълт код, на североизток – оранжев.

Почти цяла Гърция също е с оранжев код за утре. Само Македония е в зелено на картата, като евентуално в южната й част ще има по-обилни валежи.

За изминалите 24 часа в Босна и Херцеговина в град Требине са паднали 118 литра на квадратен метър. 

Червен код бе обявен в Хърватия заради циклона "Симеон", който връхлетя град Ядран.

В Дубровник пък паднаха повече от 190 литра на квадратен метър, което се равнява на количеството валежи за три месеца през есента.

Лошото време ще се задържи тази седмица и в цяла Черна гора. До тази сутрин в Петровац паднаха 200 литра дъжд на квадратен метър.

Вчера в Будва само за 6 часа са паднали повече от 130 литра дъжд на квадратен метър, което е със 120% повече от обичайното количество за месец септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews