Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Валежи с гръмотевици и днес, очаква се повишаване на нивото на реките

Ивайло Анев 07 август 2014 в 08:37 2443 0

През нощта все още на места в Западна и Централна България ще има валежи. В източните райони ще се задържи предимно ясно, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Максималните температури ще са от 24° в западните до 30°-31° в източните райони, в София около 25°.

Предимно слънчево ще бъде преди обяд на места в югоизточната половина от страната. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 25° и 30°, в София около 25°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде Фокус.

Над Черноморието облачността ще е разкъсана, преди пладне до слънчево, а над южното крайбрежие по-късно през деня – предимно значителна. На места там ще има краткотрайни превалявания. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури по крайбрежието - до 28°-30°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е предимно значителна. Ще има превалявания от дъжд, в следобедните часове придружени от гръмотевична дейност. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максималната температура на 1200 метра ще бъде 21°, на 2000 метра - около 13°.

Днес и в петък се очаква да продължи и повишението на реките почти в цялата страна.

За наблюдавания период са вероятни значителни повишения в Дунавски водосбор: по-специално реките във водосборите на Нишава, Ерма, Тополовец, Войнишка, Арчар, Скомля, Лом, Огоста, Русенски Лом, Добруджанските реки;

Източнобеломорски водосбор: горното течение на река Марица (река Чепеларска и горното течение на река Въча); Западнобеломорски басейн: реките Места, горното течение на Струма и притоците й Конска, Светля, Треклянска, Соволянска Бистрица, Новоселска, Елешница, Благоевградска Бистрица.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, на отделни места в горепосочените водосбори, в резултат на локални интензивни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews