Готов е паркът, за който Пеевски дари 350 000 лв. на с. Црънча

OFFNews 20 октомври 2020 в 13:18 6020 0

Снимка Знаме

Паркът на Црънча

Дареният от депутата Делян Пеевски парк за пазарджишкото село Црънча вече е готов, съобщава в. "Знаме".

Паркът в селото стана централна новина по време на извънредното положение през пролетта, след като премиерът Бойко Борисов отиде на посещение в полигона край селото по повод Деня на армията (6-и май), но бе посрещнат от група протестиращи. Повод за недоволството им бяха намеренията на пазарджишката община да продаде гората на селото.

След като въпросът бе повдигнат пред премиера, той получи скоропостижно разрешение. Кметът на община Пазарджик Тодор Попов обяви, че продажбата на горите няма да се наложи. Причината - депутатът Пеевски предложил да направи щедро дарени, за да спре продажбата.

Чрез своята фирма "Интръст" Пеевски дари 700 000 лева - 350 000 са за площадка за отдих над селото, която да бъде наречена парк "Св. Георги Победоносец", а останалите 350 000 лева са за пазарджишкия волейболен клуб "Хебър". 

Именно новия парк "Георги Победоносец" виждате на тази снимка. В. "Знаме" уточнява в репортажа си, че по парка има още довършителни работи, но жителите на селото вече могат да го ползват, а най-много се харесват барбекютата.

Към съществуващия детски кът и големия навес с маси и пейки сега са изградени половин дузина беседки, барбекюта, специално обособени огнища, от които да се пренася огънят, както и кокетна сцена със съблекалня, пейки за зрителите и дървена тоалетна. Местните обаче се радват особено на чешмата в парка, от която скоро ще потече вода, става ясно от репортажа.

Паркът обхваща местността Гергьова черква от параклис „Покров Богородичен” до края на местността Стърбоджи поляни и тук по традиция црънчани празнуват Гергьовден от време оно. Самата местност пък е обявена още от първия следосвобожденски кмет на селото през 1880 година за „свято място в което е забранено пашата на животни и сеч на клони и дървета”. След като дарението на Пеевски стана факт, Общественият съвет за развитие на Црънча и фондация „Бъдеще за Древна Царина” излязоха с разширено становище за това как да се разходват парите, а към становището се включиха и ръководствата и представителите на читалище "Просвета", Пчеларско дружество-Црънча, Футболен клуб "Бенковски", Спортен клуб "Спартак", други активисти и общественици. Те поискаха реализация на началния етап от създаване Общински комплекс за духовно и спортно развитие на територията на бившето основно училище „Васил Левски” и бившата сграда на ТКЗС. Както и финансиране на довършителни и ремонтни работи по стадиона на ФК”Бенковски”, на покрив и сцена на читалище „Просвета”, както и финансирането на неотложни спасителни работи спиращи разграбването на културно-историческото наследство над Црънча чрез проучване и социализиране на съответните археологични обекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови