Фандъкова: Собственикът на Симеоновския лифт търпи санкции в размер на 8,3 млн. лева

OFFNews 20 май 2024 в 19:10 10186 4

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Договорът за Симеоновския лифт е до 2032 година. Ако не бъде изпълняван, той може да бъде разтрогнат и да има санкции. Собственикът, който при новите обстоятелства нарушава договора, търпи санкция в размер на 8,3 млн. лева. Това е цялата сума по приватизация. Това заяви бившият кмет на София и настоящ кандидат за депутат от ГЕРБ Йорданка Фандъкова по NOVA NEWS.

Преди три дни (17 май) стана ясно, че Симеоновският лифт на Витоша повече няма да работи. Съоръжението е спряно от миналата година и никога няма да бъде пуснато отново, съобщи Медиапул, като се позовава на базираната в Италия фирма "ТехноАлпин", собственик на дружеството "Витоша ски", което притежава съоръженията на Витоша. 

Това е последният работещ лифт, той возеше от Симеоново до високите части на планината. Причината за спирането е, че няма части за поддържката на кабинковия лифт.

Новината, че Симеоновският лифт спира завинаги и няма части за него, нажежи обстановката в СОС. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС - Георги Георгиев, Прошко Прошков, Антон Хекимян и Мирослав Боршош, поискаха "кметът Васил Терзиев незабавно да освободи заместника си по правни въпроси, защото София ще си изгуби лифтовете". 

От своя страна Терзиев заяви, че "нашият ангажимент, който сме заявявали, е до края на нашия мандат да има поне един работещ лифт. Надяваме се да има доста по-всеобхватно решение, а не само един, за да може планината да бъде достъпна. За това работим."

По думите му няма как да има очаквания за шест месеца да се реши проблем, наследен от старото управление на Столичната община и датиращ от 2007 г.

Днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика две извънредни заседания на СОС на 23 май. Общинският съветник от Спаси София Борис Бонев обяви, че исканията им са на заседанието за Симеоновския лифт да дойдат Бойко Борисов - в качеството му на кмет на столицата през 2007 година, когато е взето решението за приватизацията на лифтовете на Витоша, и предишният кмет Йорданка Фандъкова.

Премиерът Димитър Главчев пък възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в Национален парк „Витоша“.

В споровете за спирането на Симеоновския лифт своята позиция изрази и собственикът на съоръжението "Витоша ски". Те призовават политиците да подходят държавнически и да решат проблемите, създадени в нормативната среда, за да може да се възстанови достъпът до планината. 

По NOVA NEWS Йорданка Фандъкова обясни, че би направила две неща, ако сега е в кметския стол - щяла да издаде заповед за възстановяване на Симеоновския лифт, както има такава за Драгалевския, и да разпореди санкционирането на собственика, "който нарушава договора и търпи санкция в размер на 8,3 млн. лева".

"Има закони, има договор, те трябва да бъдат защитавани от общината. Чух обвинения към мен, към ГЕРБ, но не и към собственика, който не прави нищо за това лифтът да започне да работи. Чии интереси защитава управата на София – интересите на града или на собственика", запита тя.

Тя припомни, че Симеоновският лифт е спрял през декември, а не сега. Фандъкова отказа да коментира дали ще присъства на извънредното заседание на СОС на 23 май.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    11920

    4

    Buriata

    26.05 2024 в 07:48

    Аз не мога да разбера тази община. Хем иска да има лифтове, хем се води по акъла на хора, които не са построили дори и къща на дърво. Обаче нали са си сложили абревиатура, че е са еко и зелени и хоп разбират от всичко. От години те блокират модернизацията на лифтовете.

    1017

    3

    IvoIvo

    21.05 2024 в 11:56

    Интересно - инцидент ли искат да се случи или???

    1000

    2

    Skior

    21.05 2024 в 02:13

    Моля да не се разсейваме, за да не се получи както с пътеката за Копитото. Интересно е кой има инвестиционни проекти за терените около лифта.

    -295

    1

    Балканец

    20.05 2024 в 20:18

    Нали се сещате данчето, дето натрупа над милиард и половина лева дълг чрез топлофикация, с каква интонация ни съобщава тази сума?

    Помните ли пейките й за единадесет хиляди лева?

    А дали си спомняте и уличното й осветление, което вляво струва десет пъти повече от вдясно?

    Данче, ти трябва да пращаш писма от Сливенския затвор, а не да даваш административно акъл.

     
    X

    За и против Гей парада