ПП-ДБ срещу ГЕРБ за Симеоновския лифт: Кой е виновен за спирането му

OFFNews 19 май 2024 в 11:29 2824 3

Лифт

Снимка Архив

Кметът Васил Терзиев незабавно да освободи заместника си по правни въпроси, защото София ще си изгуби лифтовете, поискаха общински съветници от ГЕРБ. 

Със спирането на Симеоновски лифт собственикът на лифтовете нарушава приватизационния договор. Това е напълно нова ситуация, която задължава Столична община да наложи предвидената по договор неустойка в размер на 8,3 млн. лв. Веднага след налагане на санкцията следващата стъпка, която трябва да се предприеме, е разваляне на приватизационния договор и връщане на лифтовите съоръжения на общината.

Това заявиха общинските съветници от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, Прошко Прошков, Антон Хекимян и Мирослав Боршош.

„За пръв път нямаме нито едно работещо лифтово съоръжение, което означава, че за пръв път имаме фрапиращо неизпълнение на договора. Това дава възможност общината да развали приватизационния договор. Приватизаторът ще се окаже в ситуацията на хитрата сврака с двата крака“, обясни Георгиев.

„Още в понеделник свиквам извънредно заседание на Надзорния съвет на Столичната общинска агенция по приватизация. Внасяме доклад за налагане на санкцията от 8,3 млн. лв. на „Витоша ски“ и предприемане на действия по разваляне на договора“, заяви Прошко Прошков.

„Обоснованите ни опасения са, че групата на „Промяната“ в София защитават интересите на приватизатора. Нищо друго не може да обясни напълно невярното твърдение на председателя на общинския съвет Цветомир Петров, че срокът за следприватизационен контрол е изтекъл. Това е лъжа. Срокът е 25 години, а именно до 2032 г.“, заяви Георги Георгиев.

Той припомни, че решението за приватизацията на лифтовете на Витоша е взето на 26 юли 2007 г. от Столичния общински съвет. „Припомняме датите заради опитите на Васил Терзиев да използва всеки повод да прави предизборната кампания на „Промяната“. Към тази дата партия ГЕРБ няма нито един съветник в общинския съвет“, твърдят от ГЕРБ. 

Проблемът в момента е в бездействието и в незнанието на новите управляващи. Освен да се пишат публикации във фейсбук, трябва да се четат и документи. До момента Васил Терзиев и Цветомир Петров повтарят защитната теза на приватизатора и обясняват, че нищо не могат да направят, което категорично не е вярно, заяви Георги Георгиев. Общинските съветници припомниха, че „Витоша ски“ са правили опити да спрат Симеоновския лифт и по времето на кмета Фандъкова, но тя никога не го е допускала. „След разговори с Фандъкова, собствениците рязко сменяха поведението си, намираха резервни части и лифтът тръгваше. „В момента Терзиев обещава, че единственото, което ще направи, е да възстанови Драгалевския лифт. Това, което удобно пропусна да спомене, е, че всички заповеди за възстановяването му и спечелване на всички дела в съда срещу „Витоша ски“, беше направено лично от Фандъкова и екипа ѝ“, припомни Георги Георгиев.

Искаме на 23 май да има извънредно заседание, за да изслушаме кмета Васил Терзиев, каза Антон Хекимян. 

Нашият ангажимент, който сме заявявали, е до края на нашия мандат да има поне един работещ лифт. Надяваме се да има доста по-всеобхватно решение, а не само един, за да може планината да бъде достъпна. За това работим, увери кметът на София Васил Терзиев, цитиран от БТА. 

По думите му няма как да има очаквания за шест месеца да се реши проблем, наследен от старото управление на Столичната община и датиращ от 2007 г. 

Чухме доста измислици на темата с Витоша. От ГЕРБ пробват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили, на някой друг и се налага да говорим как за шест месеца не сме успели да направим неща, за които те са имали 35 шестмесечия – от времето, когато са продали лифтовете с един безумен договор, който не ни защитава интересите по никакъв начин, каза още кметът. 

На всяка цена ще върнем Витоша на гражданите и тя ще стане достъпно място за целогодишен спорт и туризъм. Готови сме да говорим с дружеството, за да намерим бързо решение за изграждане на нови лифтове по трасетата на съществуващите. При нежелание за сътрудничество съм готов да издам заповед спрямо правомощията си по ЗУТ за премахване на опасните неработещи съоръжения, каза Терзиев.  

В договора няма изискване за работещи лифтове или поддръжката им, няма и условия, при които той може да бъде прекратен. Срамно е, но Общината сама си е вързала ръцете и е лишила софиянци от бърз достъп до природния парк.” - изтъкна лидерът на Спаси София Борис Бонев и окачестви договора като едностранчив и изцяло в полза на частната фирма. 

Той припомни, че продажната цена е била изключително ниска - за едва 9 млн. лв. По думите му, символите на нашия град са превърнати в заложник на съмнителни сделки, частни интереси и откровено бездействие на бившите управляващи Столичната община. “Поне от 5 години се хвърля прах в очите - Общината е възложила две технически експертизи, от които нищо не е последвало, а издаваните заповеди са отменени от съда заради съществени пропуски и нарушения.” - обобщи Бонев. 

Терзиев и Бонев потвърдиха, че екипът им е изискал всички документи по договора за приватизация и следприватизационния контрол, така че истината ще излезе наяве и се зарекоха, че ще използват всички правни инструменти, за да защитят обществения интерес на столичани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

19.05 2024 в 14:10

Поредното обурудване, оставено от барон Харконен на косъм от повреда с цел саботаж.

1025

2

PlamenIv54

19.05 2024 в 13:51

Георги Георгиев, Прошко Прошков, че и Хеким Хекимян, който още не знае къде се намира, като взвод матросовци скачат да защитават Цеко Минев, недосегаемия и авера му, генералисимуса на лъжите Бойко Борисов. Всички знаем кой хариза Витоша, а още докато работеше само на мутренското поприще беше завардил Люлин откъм Банкя, прекъснал оздравителните пътеки на санаториумите, обявил улици за частни и недостъпни. Просто продължава както си знае. Наскоро обяви, че ПП/ДБ/СС са МУ счупили жълтите павета и са разорали улиците. Уникален лъжец, чието място е в учебниците по патологична психология, пък нека Георгиев, Прошков и Хекимян се опитват да го настигнат.

1000

1

PaulPierce

19.05 2024 в 12:52

Боко е кмет от 2005 до 2009, договорът го е разписал именно той през 2007г. Нека обясни защо