Фандъкова обеща нова система за таксуване, без повишение на билетите

Договорът на Софийска вода няма да бъде подновен

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2019 в 16:52 2859 3

Нова система за таксуване в градския транспорт до края на следващата година, без увеличение на цената на билета. Това обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ. 

Фандъкова обясни, че има два варианта за изчисляване на цената на билетите в градския транспорт предвиждат от Столична община. До края на следващата година ще се плаща на изминато разстояние, тоест зониране на транспорта, или за определено време. До края на пролетта се очаква да заработи и част от третата линия на столичното метро.

На три етапа ще бъде пуснат третият лъч на метрото в столицата, съобщи още кметът.

"Първият етап от първите четири километра от Красно село до Кино "Одеон" ще бъде пуснат тази пролет и ще продължат тестовете на влаковете, веднага щом приключат, ще се пускат поетапно всички участъци."

Нощен градски транспорт ще има и следващата година, въпреки загубите за общината. Ще продължи и увеличението на заплатите на шофьорите, както и на други служители в общински дружества.

"Това, което залагаме ние от нашия бюджет, е увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в детските ясли и градини и в училищните здрави кабинети", каза кметът на София.

От повишаване на част от данъците догодина общината очаква в бюджета на общината да влязат допълнително 38 млн. лева, като те ще отидат за инвестиции в кварталите, градския транспорт, паркове и градини.

За замърсяването на въздуха Фандъкова каза следното: "Въздухът, който дишаме, всъщност го правим ние, генерираме замърсяване и географското положение на града ни е такова, че в определени дни с температурни инверсии, всичко, което излъчваме, остава на ниски нива. Ние трябва да си помогнем като граждани, да променим част от навиците си, няма нужда в дни със замърсяване да палим камините си. Да зная, че е по-уютно, по-приятно, но в София има много камини и това са хора, които могат да си позволят да се отопляват на ток поне в дните с превишение", допълни тя.

Фандъкова коментира и водната криза в Перник и бе категорична, че столичната община не би могла да помогне, поради липса на технически възможности. През 2025 г. изтича концесионният договор на Софийска вода, който няма да бъде продължен, обяви Фандъкова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2015

3

За водата на София пак по аналогия ще кажа при реална цена към момента Ц=0.15 х4=0.6 лв/м3 Вие говорите за концесионният договор,че е можел а се прекрати чак през 2025 г."Трай коньо за зелена трева"Незабавно прекратяване
Съд и ефективни присъди за сключилите тази и другите подобни концесии!!

2015

2

Бих желал,да Ви задам още няколко въпроса .
Първо.Защо в Германия и Русия пътни такси се заплащат само за МПС над 12 тона.Винетни и Пътни такси не се заплащат?
(Моля проверете!!! и отговорете.!!)
Второ как тълкувате Таблица (Отнасяща се за Германия)
Таблица на принадлежността на МПС към групите по вредност за ЕВРОНОРМА
Евро 1 или по-лоши "Леки коли "Дизел "първа регистрация преди 01.1.97 г. и "Камиони/Автобуси "първа регистрация преди 01.10.96 г."Стикер не се издава"
За следващите МПС регистрирани след тези дати се издават "Червен","Жълт " "Зелен " СТИКЕР,А не ДАНЪК!!
Стекера ограничава достъпа на някои МПС не отговарящи на Еко нормите до достъпа,до някои централни части на по-големите градове и курортни селища,а пак повтарям,а не данъци!

2015

1

Не ни заглавичквай с метрото,а бъдете така добра да ни се изясни :
1.Къде отиват парите за "Данък сгради"
2.Къде отиват парите от "Сини и Зелени " зони за паркиране.
3.Къде отива разликата м/у(1.6-0.24)=1.36 лв/билет.Защото преди 10.11.89 лв. цената бе 0.06 лв/билет и разликата в
минималната работна заплата скочи 4 ри пъти (От 140 на 560 лв т.е 4 ри пъти и логичната цена би била 4х0.06=0.24 лв.билет)
4.Относно замърсяването на въздуха в София от МПС Съществуват още около 30 причинители на замърсяване ,като добавим и малумното безмозъчно строителство със затваряне на улици и м/у блокови пространства.Необходимо ли е заради вашата алчност ние да плащаме.Ще продълж