ЕС открива 13 информационни центъра от ново поколение в България

OFFNews 05 май 2021 в 19:03 1935 0

Снимка Снимка на Capri23auto от

Българските граждани ще имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз благодарение на мрежа от нови центрове "Европа Директно" , които започват да действат от този месец в различните области на страната, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.

Те са част от общо 424 информационни центъра от ново поколение, лансирани от Европейската комисия в целия ЕС.

Целта на тези центрове е да укрепят важната връзка между институциите на ЕС и гражданите, независимо къде живеят те. Екипите на "Европа Директно" ще помогнат да се обясни как Европа се бори с пандемията от COVID-19, ще стимулират възстановяването чрез информация за плана NextGenerationEU и ще се насърчават зеленият и цифровият преход.

С оглед на модернизирането на тяхната роля и мандат новото поколение центрове ще организират граждански диалози и прояви с широко участие, например за Конференцията за бъдещето на Европа. Те ще предоставят съответната информация относно политиките и приоритетите на ЕС на местните общности, граждански и съсловни организации, медии и др., и ще ги включват в своите дейности.

Новите центрове ще насърчават и активното европейско гражданство в училищата и ще се координират с други мрежи на ЕС в регионите, като осигуряват по-лесен достъп до информация на местно равнище за гражданите, организациите и предприятията.

Центровете "Европа Директно" са в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Дупница, Пловдив, Русе, Смолян, Стара Загора и Шумен. Тяхната дейност обаче ще обхваща множество общини в съответните области. Европейската комисия призовава всеки гражданин, който има въпроси или се нуждае от конкретна информация за ЕС, да се свърже с най-близкия до него център.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови

Още от Общество

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !